Rok ve znamení nákupů. Technologické firmy utratily desítky miliard dolarů

IBM

IBM Zdroj: profimedia.cz

IT sektor v roce 2018 nezahálel: jen trojice těch největších obchodů přesáhla hodnotu 60 miliard dolarů. Celková hodnota osmi největších fúzí a akvizic mezi IT a technologickými firmami dosáhla téměř 84 miliard dolarů, tedy zhruba 1,9 bilionu korun.

Hodnota akvizic technologických firem však řadu analytiků nepřekvapuje. „Celková suma za akvizice malých softwarových firem je dle mého názoru adekvátní a reflektuje situaci v sektoru informačních technologií, kde je velmi silný konkurenční tlak,“ uvedla analytička společnosti Cyrrus Anna Píchová. „V dalších letech budeme svědky růstu technologických firem a také zvyšování jejich tržního podílu,“ doplňuje.

K vysokému akvizičnímu obratu v sektoru naposledy včera přispěly společnosti Vista a SAP. Německá SAP za téměř 200 miliard korun koupila americkou analytickou firmu Qualtrics. Pro SAP to byla největší koupě od převzetí společnosti Concur v roce 2004. Podle informací agentury DPA se tak Němci snaží čelit americkému konkurentovi Salesforce.

„IBM či SAP nakupují za předražené ceny menší cloudové a softwarové firmy, protože jim ujíždí vlak, a to zejména tváří v tvář stále docela průrazným, byť rovněž titánům typu Googlu nebo Amazonu,“ uvedl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Investiční společnost Vista investovala téměř dvě miliardy dolarů do softwarové firmy Apptio, mezi jejíž produkty patří software pro správu podniku. Investiční portfolio firmy Vista zahrnuje převážně softwarové firmy. Například letos v září Vista prodala za 4,75 miliardy dolarů producenta softwaru Marketo firmě Adobe.

Prozatímní nákup roku však patří technologickému gigantovi IBM, který za 34 miliard dolarů koupil softwarovou společnost Red Hat. Jednalo se o třetí největší technologickou fúzi ve Spojených státech a největší akvizici v historii společnosti IBM. Ta si od sloučení slibuje především podporu na rostoucím trhu s hybridnímy cloudovými technologiemi.

„Akvizice Red Hat mění hru. IBM se stane světovou jedničkou v poskytování hybridního cloudu, nabídne společnostem jediné řešení otevřeného cloudu, které otevře plnou hodnotu cloudu pro jejich podnikání,“ uvedla v prohlášení generální ředitelka IBM Ginni Romettyová.

Skeptický pohled na velké akvizice vyjádřil v rozhovoru s deníkem E15 majitel české společnosti Unicorn Vladimír Kovář. „Akvizice, které kolem sebe znám, skončily téměř bez výhrad tím, že produkt nebo koupená firma zanikly. Velké světové korporace spolkly nadějné společnosti, nejednou i za miliardy dolarů. Dnes už po nich neštěkne pes. Ale nejen po těch koupených firmách, ale ani po myšlenkách, s nimiž přišly,“ uvedl.

Akvizice roku 2018 (k 12. listopadu)
SpolečnostAkviziceHodnota akvizice
IBMRed Hat34 miliard dolarů
BroadcomCA Technologies18,9 miliardy dolarů
SAPQualtrics8 miliard dolarů
MicrosoftGitHub7,5 miliardy dolarů
SalesforceMulesoft6,5 miliardy dolarů
AdobeMarketo4,75 miliardy dolarů
CiscoCyber Security2,35 miliardy dolarů
VistaApptio1,94 miliardy dolarů