Ropa dále zlevňuje. Těžaři plánují navýšení produkce i přes bohaté zásoby

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ceny ropy dnes pokračují šestým dnem v poklesu, a mohly by tak zaznamenat největší týdenní ztrátu za posledních deset měsíců. Hlavním důvodem zůstává rekordní těžba ve Spojených státech a s tím spojené obavy z prudkého růstu zásob ve světě.

Americká lehká ropa WTI kolem páté hodiny odpoledne středoevropského času odepisovala zhruba 2,1 procenta na 59,90 dolarů. Poprvé od prosince se tak propadla pod 60 dolarů za barel. Severomořský Brent ztrácel asi 2,2 procenta a nacházel se blízko 63,40 dolarů za barel.

Oba typy suroviny v porovnání s letošními maximy ztratily už více než devět procent. Za týden činí ztráta Brentu kolem sedmi procent a je nejvýraznější od loňského dubna. WTI pak ztrácí zhruba osm procent, což je nejprudší propad od března.

Podle Stephena Brennocka ze společnosti PVM Oil Associates je jasné, že prudký cenový nárůst ze začátku roku nebyl opodstatněný.

Produkce ropy v USA podle údajů státního Úřadu pro energetické informace (EIA) dosáhla minulý týden rekordních 10,25 milionu barelů denně. S růstem produkce počítá rovněž Írán, který je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Země ve čtvrtek oznámila záměr zvýšit v příštích čtyřech letech těžbu nejméně o 700 tisíc barelů denně.