Ropa opět spadla pod 110 dolarů

ropa

ropa

Regulace bank, silnější euro, sankce vůči Íránu i předpověď počasí ovlivňovali v uplynulém týdnu dění na trzích s energiemi.

Obchodníci na energetických trzích sledovali pokračujíci diskuze o regulaci bank v eurozóně. Brusel pokračuje s přípravou směrnice, avšak tento proces bude zdlouhavější, než se původně očekávalo. I přesto minulý týden euro posílilo na 1,31/USD a to i díky zprávě o tom, že Španělsko zažádá o pomoc ze záchranného fondu EU. To bylo pozitivní zprávou také pro trhy s ropou, která dosáhla ceny 116,3 dolarů za barel. Ceny ropy pak zůstaly vysoko kvůli napětí na Blízkém východě a plánům EU dále zpřísnit sankce proti íránskému exportu. Nicméně následně cena opět klesla pod hranici 110 dolarů za barel (ve středu uzavřela na 108,49 dolarů).

Cena ropy za posledních pět let:Cena ropy za posledních 5 let:Cena ropy za posledních 5 let: | holusa@mf.cz

Ochlazení podpořilo ceny elektřiny i plynu

Dodávky britského plynu na příští období uzavřely o 0,45 pencí výše oproti minulému týdnu. Na hodnotu 62,55 pencí za jednotku posílily kvůli nižší dodávce norského plynu i kapalného zemního plynu, a očekávání chladnějšího počasí. Také německá elektřina reagovala na předpověď chladnějšího počasí a vzrostla z dvouletého minima 46,95 eur/MWh na pátečních 47,70 eur/MWh.

Uhlí pak posílilo na 95,55 eur za tunu. poté, co dosáhlo týdenního minima 93,20 eur. Cena spolu s posilujícím eurem zvyšuje marže elektráren spalujícich tuto surovinu. To motivuje elektrárny i nadále k vyšší výrobě energie z neekologického zdroje.

Emise v naději posílily

Emisní povolenky minulý týden významně posílily v důsledku dění na finančních a energetických trzích a díky zprávám, že Evropská komise 14. 11. zveřejní dopadovou studii týkající se vyjmutí části povolenek z trhu a jejich přesunu z nadcházejících aukcí do dalších let. Tento krok má snížit vysoký přebytek nabídky povolenek na trhu, což by vedlo k vyšší ceně povolenek a následně i k motivaci do ekologických investic. V porovnání s minulým týdnem povolenky posílily o 1,8 procenta a uzavřely na 7,97 eur, přičemž ve středu dosáhly pěti měsíčního maxima 8,32 eura.