Ropa po pondělním kolapsu přidává. Těžaři naznačují možný smír v cenové válce

Ropná pole, ilustrační foto

Ropná pole, ilustrační foto Zdroj: ČTK

Ropná pole, ilustrační foto
Zařízení ropného obra Saudi Aramco
Zařízení ropného obra Saudi Aramco
Ilustrační foto
Ilustrační snímek
7
Fotogalerie

Ceny ropy na světových trzích v úterý výrazně zpevňují. Severomořský Brent přidával skoro deset procent a dostal se nad 38 dolarů za barel. Smazal tak část citelných ztrát z předchozího dne. Obchodníci předpokládají, že vlády připraví opatření na podporu ekonomiky a optimismus na trh vrátil i postoj Ruska, které naznačilo nová jednání s členy Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

Brent, který je považován za referenční typ pro ceny dalších druhů ropy ve světě, krátce před 16. hodinou SEČ přidával 8,5 procenta na 37,25 dolaru za barel. Během dne se jeho cena vyšplhala až na 38,22 dolaru. Americká lehká ropa West Texas Intermediate vykazovala růst o 8,6 procenta na 33,85 dolaru a předtím se dostala až na 34,60 dolaru.

Ceny v pondělí spadly o více než 30 procent v reakci na postoj Saúdské Arábie výrazně zvýšit těžbu a citelně snížit ceny. Saúdové tím vyhlásili cenovou válku Rusku, které na schůzce OPEC a jejich spojenců minulý týden odmítlo přistoupit na návrh Rijádu snížit společně těžbu s cílem podpořit cenu suroviny. Saúdové chtějí v odvetě zaplavit trh ropou a maximalizovat svůj podíl na trhu.

„Cenové války a pandemie nejsou pro komoditní trhy ničím novým. Ale aby se oba tyto jevy objevily současně, to je něco, s čím jsme se za svou kariéru ještě nesetkali,“ poznamenali v poznámce klientům analytici banky RBC.

Pomoc svým ekonomikám chystá několik vlád, činí tak ale zejména kvůli dopadům šíření nového koronaviru. Razantní opatření slibuje americký prezident Donald Trump, podrobnosti ale zatím neoznámil. Jeho slova ale stačila na to, aby výrazně povzbudila akciové trhy.