Černé pondělí. Ropná válka vyvolala masakr světových burz

Pondělí bylo dalším těžkým dnem pro burziány.

Pondělí bylo dalším těžkým dnem pro burziány. Zdroj: Reuters

Na burzovních parketech vládne nervozita. Burza v New Yorku kvůli propadu hlavního indexu dokonce zastavila na 15 minut krátce po svém otevření obchodovaní.
Na burzovních parketech vládne nervozita. Burza v New Yorku kvůli propadu hlavního indexu dokonce zastavila na 15 minut krátce po svém otevření obchodovaní.
Na burzovních parketech vládne nervozita. Burza v New Yorku kvůli propadu hlavního indexu dokonce zastavila na 15 minut krátce po svém otevření obchodovaní.
4
Fotogalerie

Chaos, šok nebo Černé pondělí. Tak ekonomové a investoři označili dnešní hektický vývoj na světových finančních a komoditních trzích.

Cena ropy se na začátku obchodování propadla volným pádem o více než třicet procent, což následně vyvolalo poklesy burz od Tokia, Šanghaje přes Moskvu, Frankfurt, Londýn až po New York. „Den byl absolutně chaotický,“ komentoval obchodování Eugene Kang ze společnosti NH Investment & Securities v jihokorejském Soulu.

Japonské akcie se nakonec propadly v průměru o pět procent, čínské o tři procenta a nedařilo se ani evropským titulům. „Hlavní evropské akciové indexy otevřely s obrovskými ztrátami přes osm procent,“ upozorňuje hlavní ekonom Patria Finance Tomáš Vlk. Během dne se ovšem ztráty částečně zmírnily.

Evropský vývoj okopírovaly americké trhy, které po zahájení obchodování klesly o sedm procent. Newyorská burza kvůli rychlému propadu zastavila na patnáct minut obchodování, což se stalo poprvé od prosince 2008, kdy zuřila finanční krize.

Důvodem brutálních propadů na burzách a komoditních trzích bylo spuštění cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem poté, kdy se ropný kartel OPEC nedohodl v pátek právě s Ruskem na snížení těžby. Na to zareagovala Saúdská Arábie vyhlášením cenové války Rusku a dalším těžařům.

Státní ropný kolos Aramco rozeslal v sobotu klientům zprávu, že nabízí slevu z nabídkových cen ve výši šesti až osmi dolarů za barel, což trh šokovalo. Saúdové zároveň neoficiálně oznámili nárůst těžby ropy až na rekordních 12 milionů barelů denně. Krok ropné velmoci přichází v době, kdy koronavirus ochromil leteckou dopravu a celý turistický ruch, což se odrazilo na snížení poptávky po ropě.

Cenová válka navíc není jedinou špatnou zprávou, kterou museli burziáni vstřebat. O víkendu se v Itálii dostalo do karantény šestnáct milionů lidí, protože se nedaří zastavit šíření koronaviru. Sever Itálie přitom táhne celou italskou ekonomiku, která bez něj velmi pravděpodobně zamíří do recese.

„Jsou to rány, které nemohl nikdo předpovídat,“ uvádí hlavní makléř J&T Banky Jan Pavlík a dodává: „Obchodování je hodně nervózní.“ Za prodeji navíc stojí podle výkonného ředitele makléřské firmy eFrank.cz Aleše Prandstettera jednak racionální důvody, jednak strach investorů.

Investoři na celém světě proto prchali z rizikových investic do „bezpečných přístavů“. „Aktuálně do zlata,“ říká Jakub Petruška, analytik společnosti Zlaťáky. Zlato se proto dostalo na rekordní úroveň přes 1700 dolarů za troyskou unci. Kromě zlata se dařilo rovněž americkým a německým státním dluhopisům.