Čínské továrny nemají pro koho vyrábět, levná ropa drtí Teslu a Jack Ma se vrací na trůn

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Burzovní šok

Pokud byly minulý týden světové burzy nervózní, proměnila se v pondělí jejich nejistota v šok. Cena ropy se na začátku obchodování propadla volným pádem o více než třicet procent, což následně vyvolalo poklesy burz od Tokia, Šanghaje přes Moskvu, Frankfurt, Londýn až po New York. Důvodem brutálních propadů na burzách a komoditních trzích bylo spuštění cenové války mezi Saúdskou Arábií a Ruskem poté, kdy se ropný kartel OPEC nedohodl v pátek právě s Ruskem na snížení těžby.

Celoplošná karanténa

Méně než 48 hodin poté, co Itálie oznámila rozsáhlá opatření na severu země na kontrolu šíření koronaviru, vyhlásil premiér Giuseppe Conte celostátní karanténu. Rozhodnutí přišlo poté, co během pondělka stoupl počet zaznamenaných případů nákazy v zemi o čtvrtinu na 9172. Nemoc Covid-19 se začala rychle šířit i ve Španělsku. Světová zdravotnická organizace nyní uvádí, že hrozba pandemie je „velmi reálná“.

Propad poptávky

Ve chvíli, kdy se čínské továrny začaly pomalu vzpamatovávat z nucených odstávek kvůli koronaviru, čelí další ráně. Poptávka zákazníků po celém světě strmě klesá a ze světa do Číny přicházejí storna objednávek. Čínská ekonomika tam může zažít první čtvrtletní pokles od počátku 90. let.

Staronový nejbohatší Asiat

Asie má nového nejbohatšího člověka. O pomyslný titul přisel indický podnikatel v energetice Mukesh Ambani. Propad cen ropy z jeho jmění umazal 5,8 miliardy dolarů a Ambani tak klesl na druhé místo za zakladatele čínského portálu Alibaba Jacka Ma. Ten se na pozici nejbohatšího Asiata vrací po skoro dvouleté přestávce.

Špatná zpráva pro elektromobily

Prudký pád cen ropy znamená velký problém pro výrobce elektromobilů. Zatímco ještě v pátek se akce Tesly vyšplhaly na 917 dolarů, v pondělí spadly předtím, než bylo obchodování na burze v New Yorku přerušeno, o 14 procent na 605 dolarů.