Ruské útoky v Sýrii vytlačily ropu na tříměsíční maximum

Rafinerie v USA

Rafinerie v USA Zdroj: ctk/AP

Světové ceny ropy dnes stouply o více než tři procenta a obchodování zakončily na nejvyšších závěrečných úrovních za tři měsíce. Vzhůru je podle obchodníků tlačí mimo jiné zprávy o ruské vojenské aktivitě v Sýrii. Nárůstu cen nezabránily ani stoupající zásoby této strategicky důležité suroviny ve Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent stoupla o 1,72 dolaru a uzavřela na 53,05 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zdražila o 1,62 dolaru na 49,43 dolaru za barel.

Cena ropy Brent od začátku týdne stoupla již o více než deset procent. Nachází se tak blízko k nejprudšímu týdennímu nárůstu od roku 2009, napsala agentura Reuters. Společnost PIRA Energy Group dnes předpověděla, že ceny ropy se během příštích dvou let vyšplhají na 75 dolarů za barel.

Rusko koncem září zahájilo letecké údery v Sýrii, kterými podporuje vládní jednotky v boji proti povstalcům. Spojené státy nicméně označily strategii Ruska za „tragicky chybnou“ a odmítly možnost vojenské spolupráce s Moskvou, píše agentura Reuters.

„Situace se velmi rychle komplikuje a tlačí geopolitická rizika v regionu na nová maxima,“ řekl k vývoji syrského konfliktu analytik Dominick Chirichella z organizace Energy Management Institute.

K dnešnímu růstu cen ropy přispěly rovněž stoupající ceny čínských akcií a pokles kurzu amerického dolaru. Slabší dolar snižuje ceny ropy i dalších komodit z pohledu držitelů ostatních měn, což podporuje poptávku.

Úřad pro energetické informace (EIA) ve středu oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden stouply o 3,1 milionu barelů na 461 milionu barelů. Analytici podle průzkumu agentury Reuters počítali s nárůstem o 2,2 milionu barelů.

Levná ropa brzdí dovozy do ČR