Šéf Evergrande má celoživotní zákaz obchodovat s akciemi, rozhodl čínský regulátor

Šéf zadlužené čínské realitní firmy China Evergrande Chuej Kcha Jen má celoživotní zákaz obchodovat s akciemi. Od čínského burzovního regulátora zároveň dostal pokutu 47 milionů jüanů (asi 152 milionů korun) za různé finanční delikty. S odkazem na sdělení společnosti Evergrande o tom v pondělí informovaly zahraniční tiskové agentury.

Samotná Evergrande, která je nejzadluženější developerskou firmou na světě, dostala pokutu 4,2 miliardy jüanů. Potrestáni budou i její další vedoucí pracovníci.

Firma čelí podezření, že v letech 2019 a 2020 vykázala o více než 560 miliard jüanů vyšší tržby, než byla skutečnost. Na základě těchto nepravdivých informací pak vydala dluhopisy, píše agentura DPA.

Evergrande také podle médií včas neposkytovala informace o ročních a pololetních výsledcích, právních sporech a nesplacených dluzích. Miliardář a podnikatel Chuej Kcha Jen, který je známý i pod jménem Sü Ťia-jin a který firmu v roce 1996 založil, byl loni v září postaven pod policejní dohled.

Čínský realitní sektor prochází těžkou krizí. Evergrande je gigantem odvětví, dluží v přepočtu 328 miliard dolarů (7,6 bilionu korun).

Soud v Hongkongu na základě stížností věřitelů v lednu nařídil firmu Evergrande rozpustit. Není ale jasné, zda bude rozsudek vykonán i v pevninské Číně, kde Evergrande podniká z větší části.

Realitní odvětví se na ročním hospodářském výkonu Číny podílí přibližně pětinou. Na druhou největší ekonomiku světa krize v tomto odvětví silně doléhá.