Šílenství jménem ARM. Příchod akcií bude spektakulární podívanou, lépe jen přihlížet

Příchod akcií ARM bude největší burzovní událostí od roku 2021

Příchod akcií ARM bude největší burzovní událostí od roku 2021 Zdroj: ČTK / AP / Seth Wenig

Největší burzovní humbuk od roku 2021. Takový má být zítřejší vstup akcií čipového architekta ARM na Wall Street. Britská technologická firma nabídla investorům akcie odpovídající zhruba desetiprocentnímu podílu. Cení si je až na bezmála pět miliard dolarů, tedy v přepočtu kolem 110 miliard korun. V předvečer příchodu ARM na trh se spekuluje o tom, že investoři by byli ochotni nakoupit až patnáctinásobně větší množství akcií, než firma nabízí. Příchod na burzu je z pohledu ARM zároveň příznivě načasován, polovodičová branže zasahující do oblasti umělé inteligence je v centru pozornosti burziánů. Právě proto ovšem analytici varují, že růstový prostor akcií burzovního novice může být omezený.

„Společnost ARM za své akcie nežádá vůbec málo. Obchodník na slovo vzatý Masajoši Son je zejména z byznysového potenciálu firmy v oblasti cloudu odhodlán ve valuaci vyždímat, co se dá,“ uvádí na adresu ocenění akcií ARM, které jsou v nabídce pro investory v rozmezí 47 až 51 dolarů za kus, analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Japonská Softbank řízená právě legendárním miliardářem a investorem Masajoši Sonem si ve firmě nadále ponechá devadesátiprocentní majoritu. Pokud ARM dokáže investorům prodat akcie na horní hranici cenového spektra, ocenilo by to celou firmu na zhruba 54 miliard dolarů. Sonova Softbank přitom ARM koupila v roce 2016 za „pouhých“ 32 miliard dolarů.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!