Singer: Ekonomika potvrdila očekávání, na intervencích není třeba nic měnit

ilustrační fotokoláž

ilustrační fotokoláž Zdroj: Tomas Novak, Euro E15

Poslední data z ekonomiky podle guvernéra ČNB Miroslava Singera v zásadě potvrzují očekávaní centrální banky. Režim devizových intervencí tak není třeba v současné situaci prodlužovat ani zkracovat. ČNB již delší dobu uvádí, že režim devizových intervencí neukončí dříve než ve druhé polovině roku 2016.

„Ta ekonomická realita není daleko od toho, co jsme čekali. V tuto chvíli ta data nedávají žádný důvod přemýšlet o tom, zda to není příliš dlouhé. Na druhou stranu se nezdá, že by to bylo potřeba prodlužovat. Já bych řekl, že v tuto chvíli je měnová politika přiměřená situaci,“ uvedl guvernér ČNB v pořadu Otázky Václava Moravce.

K dalšímu vývoji ekonomiky Singer uvedl, že očekává do budoucna větší růst mezd, stejně jako po každé recesi. „Jsme třetinu od dna ekonomického cyklu a máme prostor jít k lepšímu,“ uvedl Singer. Nižší růst mezd, který byl v prvním čtvrtletí o 2,2 procenta, je podle něj způsoben nabíráním nových pracovníků s nižšími mzdami a očekáváním lidí, které se v důsledku krize změnilo.

V případě přijetí eura Singer zopakoval, že rozhodnutí je politickým krokem, ke kterému ČNB dodá pouze odborné stanovisko. Na otázku, jak by sám hlasoval v případném referendu, nechtěl odpovědět. Případný vstup do eurozóny je podle něj dlouhodobý projekt. „Kdyby teď padlo rozhodnutí a vše se uskutečnilo bez problémů, tak do ní (pozn. eurozóny) vstupujeme 1. ledna 2019,“ upozornil Singer.

Singer se dále vyjádřil i ke krizi kolem Řecka. Případný bankrot Řecka by přitom podle guvernéra měl minimální dopad na českou ekonomiku. Navíc řecký problém je podle něj nyní více politická než ekonomická záležitost.

„A nevím, zda si všichni uvědomují, že bankrot Řecka neznamená jeho odchod z eurozóny. Otázka ovšem je, jak v ní bude Řecko fungovat, když si nebude dlouhodobě schopné půjčit na zahraničních trzích,“ dodal guvernér ČNB.

Eva Zamrazilová: Euforii krotí předzásobení, růst HDP je ale pevně založen