Skupina Wood & Co. přeprodává svůj podíl v barech Fruitisimo

Prodejce čerstvých džusů Fruitisimo by mohl do dvou let vstoupit se svými akciemi na pražskou burzu.

Prodejce čerstvých džusů Fruitisimo by mohl do dvou let vstoupit se svými akciemi na pražskou burzu. Zdroj: Fruitisimo

Do cenných papírů českého provozovatele fresh barů Fruitisimo nyní mohou vedle velkých investorů, jako jsou Ondřej Fryc či Petr Borkovec, investovat i drobnější investoři. Nákup investičních certifikátů jim prostřednictvím své platformy Portu začala nabízet finanční skupina Wood & Co. Investice se může zhodnotit například budoucím vstupem firmy Fruitisimo na pražskou burzu.

 

Minimální částku pro nákup stanovili „Woodi“ na pět tisíc korun, přičemž maximální hodnota emise je 23,5 milionu korun. Probíhající úpis certifikátů skončí 12. května.

„Veřejná emise investičních certifikátů Fruitisimo je jakousi pre-IPO investiční příležitostí pro investory. Věříme, že plánovaný vstup Fruitisima na trh Start současnou investici klientům zajímavě zhodnotí. Jsme rádi, že můžeme touto formou přinášet investiční příležitosti, kterým sami věříme,“ řekla E15 Barbora Rajnohová, investiční manažerka Wood & Co.

K odběru investičního newsletteru, který do e-mailových schránek chodí každé pondělí dopoledne, se můžete přihlásit zde. Nejnovější vydání newsletteru najdete vždy zde.

Na prodej nejsou přímo akcie firmy Fruitisimo (ta je ostatně stále společností s ručením omezeným). Podkladovým aktivem certifikátu je přibližně osmiprocentní podíl, který ve společnosti Fruitisimo Group vlastní jako finanční investor skupina Wood & Co. Ta za něj zaplatila nižší desítky milionů korun. Peníze chce management společnosti použít zejména na expanzi na zahraničních trzích. 

Držitelům certifikátů budou podle emisních podmínek náležet veškeré výnosy plynoucí z vlastnictví, tedy podíly na zisku, nebo budoucího prodeje podílů, který drží Wood & Co. 

Záměrem Wood & Co. je zbavit se podílu v horizontu tří až pěti let postupným odprodejem společnosti na burze nebo strategickému investorovi. Fruitisimo již mimochodem svůj záměr uskutečnit primární veřejnou nabídku (IPO) na trhu Start pražské burzy nedávno oznámilo. Krok, který firmu otevře širšímu okruhu investorů, je v plánu v horizontu jednoho roku až dvou let.

V optimistickém scénáři vydavatel certifikátů, tedy skupina Wood & Co., očekává, že zhodnocení certifikátu bude téměř 30 procent ročně. Konzervativnější scénář počítá přibližně se 17 procenty ročně. „V nepříznivém scénáři pak může být investice ztrátová, případně existují rizika z prodloužení doby do exitu či nenaplnění očekávání stanovených bbyznys plánem,“ uvádí se na webu investiční platformy Portu.

Firma Fruitisimo provozuje síť prodejen zejména ve větších nákupních centrech v Česku, na Slovensku, v Maďarsku a nově i v Německu. V současnosti má řetězec celkem 90 prodejen a v nejbližších třech až čtyřech letech plánuje navýšit jejich počet na více než 200 v celkem sedmi až devíti evropských zemích. 

V loňském roce Fruitisimo utržilo zhruba 350 milionů korun a meziročně vyrostlo o 66 procent. Pro letošek je v plánu dostat obrat k půl miliardě korun.

Mezi akcionáře Fruitisima patří v současnosti vedle skupiny Wood & Co. i fond Reflex Capital investora Ondřeje Fryce či Brno Investment Group Petra Borkovce, spolumajitele finanční skupiny Partners. Většinovým majitelem je spoluzakladatel Jan Hummel.