Sněmovna zpřísnila dohled nad komoditními burzami

akcie, burza

akcie, burza

Sněmovna zpřísnila požadavky na zakladatele komoditních burz, na jejich fungování a zvýšila také pravomoci státního dozoru nad nimi. Dnes přijatou novelu zákona o komoditních burzách nyní posoudí Senát. Pokud ji schválí, dostane ji k podpisu prezident.

Sněmovní hospodářský výbor doporučil také změnit znění zákona o volném pohybu služeb tak, aby do těchto služeb nespadaly právě komoditní burzy.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) již dříve řekl, že dosavadní platná právní úprava je koncepčně zastaralá. Cílem novely je proto podle něj přispět k existenci příznivějších podmínek pro komoditní burzy.

Státní dozor nad komoditním trhem je nyní rozdělen mezi ministerstvo zemědělství, pod které spadají zemědělské komodity, a ministerstvo průmyslu a obchodu, jehož pracovníci mají na starost průmyslové zboží. Obě ministerstva současně spolupracují s Českou národní bankou, která dohlíží na kapitálový trh.

Novela počítá například s tím, že k provozování burzy bude zapotřebí povolení ministerstev průmyslu nebo zemědělství. Povolení bude podle novely nutné i ke změně názvu burzy, statutu, řádu burzovního rozhodčího soudu a ke vzniku členství na burze. Stát bude podle nové právní úpravy moci za prohřešky pozastavit činnost komoditní burzy nebo omezit povolení k jejímu provozování.