Solární i vodní elektrárny. ČEZ dal na burzu část fondu se zelenou energií

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Rasch Jan/Euro

Skupina ČEZ hodlá otevřít byznys s obnovitelnými zdroji novým investorům. Firma připravuje prodej sedminového podílu ve fondu ČEZ OZ, v němž soustředí desítky svých českých akvizic. Více než pět milionů akcií fondu už ČEZ uvedl na pražskou burzu a zvažuje prodej až poloviny cenných papírů fondu.

„I po prodeji podílu hodláme zůstat majoritním vlastníkem fondu,“ uvádí mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. Poslední ocenění aktiv fondu ČEZ OZ mluví o majetku v hodnotě kolem 14 miliard korun. Na dividendách energetická skupina od roku 2013 z fondu získala přes čtyři miliardy korun.

„Byli jsme v tomto směru již kontaktováni investory, ale zatím bez konkrétního výsledku,“ dodává na adresu zájemců Kříž. Možný vstup investorů do fondu avizoval ČEZ už při založení fondu v roce 2011, ale až nyní v tomto směru podnikl první formální krok.

„Prodej části akcií fondu by byl v souladu s přesunem zájmu ČEZ o obnovitelné zdroje v Německu, možná je také částečně odrazem ne zrovna předvídatelného přístupu k politice podpory zelené energie v Česku,“ uvádí analytik Cyrrusu Marek Hatlapatka.

Hodnota fondu ČEZ OZ činí 14 miliard korun.

O podíl by mohly mít zájem zahraniční investiční fondy, které se zaměřují na obnovitelné zdroje a energetickou infrastrukturu.
V Česku se v uplynulých letech podle informací z bankovních kruhů několik fondů po možných akvizicích poohlíželo. Dostupné elektrárny však byly pro tento typ investorů příliš malé. Podíl na zelených elektrárnách ČEZ by požadavky na velikost aktiv už mohl splňovat.

Majetkové jádro uzavřeného investiční fondu ČEZ OZ tvoří deset solárních elektráren s výkonem přes 122 megawattů. Na celkovém výkonu portfolia fondu se sluneční elektrárny podílejí ze 62 procent a tržby fondu tvoří ze 78 procent.
Součástí je i osmnáct malých vodních elektráren, jedna velká, dva větrné parky a jedna bioplynová stanice.