Sony poprvé vykupuje vlastní akcie, utratí sto miliard jenů

Sony

Sony Zdroj: profimedia.cz

Sony
PlayStation 4
Sony
Sony
Sony logo
7
Fotogalerie

Japonský elektronický a zábavní gigant Sony ohlásil program odkupu vlastních akcií v hodnotě 100 miliard jenů (20,74 miliardy korun). Jde o první odkup akcií firmy, které na zprávu zareagovaly růstem více než pět procent. Odkup, který se rovná 2,36 procenta dostupných akcii, má proběhnout do 22. března.

„Naše finanční situace se zlepšila natolik, že je možné provést odkupy,“ uvedl mluvčí společnosti Sony. Společnost, která roky bojovala se ztrátami v konkurenci s cenově dostupnou spotřební elektronikou, nyní upevnila svou pozici na poli zábavního průmyslu. Hospodářské výsledky podniku podpořilo převzetí hudebního nakladatelství EMI, díky němuž se firma stala největším hudebním nakladatelstvím na světě.

Její akcie tento týden klesly o 14 procent poté, co ohlásila oproti očekávání slabší zisk. Ve třetím finančním čtvrtletí zvýšila provozní zisk meziročně o sedm procent na rekordních 377 miliard jenů, analytici ale očekávali téměř 384 miliard jenů. Za růstem zisku divize stál mimořádný příjem 116,9 miliardy jenů související s převzetím EMI.