Soud dal komoditním burzám naději na vrácení licencí

Komodity

Komodity

Komoditní burzy, kterým letos vzaly licenci ministerstva průmyslu a zemědělství, dostaly naději na přežití. Městský soud v Praze odložil platnost odebrání licence Komoditní burze Profit až do okamžiku, kdy rozhodne o správní žalobě. V ní KB Profit napadla rozhodnutí ministerstva průmyslu. Pro burzu to znamená, že může obnovit svou činnost.

Na městském soudu leží stejná žaloba také od Komoditní burzy Praha. „Také navrhujeme, aby soud žalobě přiznal odkladný účinek. Cílem je, aby burza nezanikla a mohla fungovat dál,“ tvrdí Milan Nejedlý, předseda burzovní komory KB Praha. Její žaloba došla na soud v březnu, tedy zhruba měsíc po podání od KB Profit.

Soud rozhodnutí zdůvodnil tím, že KB Profit by musela vstoupit do likvidace, čímž by vznikla škoda, která by byla neodstranitelná. „Zároveň soud tvrdí, že dalším provozem burzy nevzniknou škody třetím osobám,“ vysvětluje rozhodnutí Markéta Puci, mluvčí Městského soudu v Praze.

KB Profit se nyní připravuje na obnovu činnosti. „Do čtrnácti dnů chceme svolat valnou hromadu a burzovní komoru, která jmenuje dohodce, určí komisi pro složení makléřských zkoušek a určí seznam obchodovaných komodit. To lze zvládnout na jednom zasedání,“ říká Ondřej Grohar, předseda burzovní komory KB Profit.

Obnova činnosti je pro burzu důležitá nejen kvůli udržení klientů. Podle zákona o komoditních burzách platí, že pokud burza nevykonává činnost dvanáct měsíců v řadě, může jí ministerstvo licenci odejmout. Pokud by tedy například za rok soud rozhodl, že nynější zrušení licence je neplatné a burza by do té doby neprovedla žádný obchod, mělo by ministerstvo opět důvod licenci odebrat.

Rychlost restartu bude záviset také na postoji ministerstva průmyslu. V burzovní komoře zasedají tři zástupci státu. Minimálně dva z nich musí být přítomní při rozhodování o obnově činnosti. „Už na konci loňského roku jsme chtěli na valné hromadě upravit fungování podle výtek ministerstva. Ale neúčast zástupců státu nám to neumožnila,“ dodává Grohar.

„Náhled Ministerstva průmyslu a obchodu na dosavadní činnost KB Profit se na základě zjištěných skutečností nemění. Je prokázáno, že závadový stav nastal a napraven nebyl,“ komentuje rozhodnutí soudu Filip Matys, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu.

Pokud burza činnost obnoví, začne vůči ní opět vykonávat státní dozor také ministerstvo. „Jeho hlavním cílem je ochrana účastníků trhu, tedy zejména veřejných zadavatelů. Garantuje, že subjekty, které na českém komoditním trhu působí, zákon o komoditních burzách dodržují,“ dodává Matys. Nyní má pro obchod s elektřinou a plynem nezpochybněnou licenci pouze Českomoravská komoditní burza Kladno.