Stát chce za zabavené akcie jablonecké šperkařské firmy Soliter přes 113 milionů

Sídlo firmy Soliter

Sídlo firmy Soliter Zdroj: Repro Google Street View

Stát prodává většinový podíl v prosperujícím šperkařském a zlatnickém podniku Soliter z Jablonce nad Nisou. Chce za něj minimálně 113,7, milionu korun.

"Většinový majetkový podíl státu připadl na základě usnesení soudu a jde o majetek zabraný v trestním řízení," uvedl mluvčí Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Radek Ležatka. Termín pro podávání nabídek vyprší ve čtvrtek. Pokud se objeví více zájemců ochotných složit minimální částku, bude následovat aukce.

Stát prodává 50,7 procenta akcií, jež vlastnil někdejší obchodník s cennými papíry KTP Quantum. Akcie byly zajištěné v souvislosti s trestním stíháním dvou bývalých manažerů, které skončilo před čtyřmi lety na základě amnestijního rozhodnutí bývalého prezidenta Václava Klause.

V kauze figurovali Karel Takáč a Oldřich Bakus. Oba od března 2000 do března 2002 podle původní obžaloby nabízeli zhodnocení vkladů, i když věděli, že své závazky nesplní.

Podařilo se jim tak od klientů vylákat 1,3 miliardy korun, z nichž uhradili pouze 300 milionů. Poškozených, kteří uvěřili nabídce až čtrnáctiprocentního zhodnocení vkladů, bylo téměř 10 tisíc. Peníze do KTP vložily i obce.

Soliter s více než stoletou historií patří mezi tradiční české výrobce zlatých a stříbrných šperků. Nabízí téměř 4000 vzorů zlatých a přes 6000 vzorů stříbrných šperků. Poslední známé výsledky hospodaření jsou z roku 2015, kdy společnost zaměstnávala 108 lidí. Výnosy tehdy dosáhly skoro 180 milionů korun a firma skončila v účetní ztrátě zhruba 300 tisíc korun. O tuto částku ponížila stav nerozděleného zisku, na 88,3 milionu korun.