Strach se šíří trhy, nejvíce od Trumpa

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump se stal 45. prezidentem USA.
7
Fotogalerie

Napětí na světových burzách roste. Americký úder v Sýrii dohnal investory k přehodnocení tržních rizik. 

Hodnoty evropských i amerických indexů odrážející riziko neočekávaných propadů včera ukázaly nejsilnější hrozbu nesnází za poslední půlrok. Podle ekonomů investoři opožděně, zato naráz sčítají bobtnající škálu globálních politických konfliktů a raději zvažují uklidit své peníze do bezpečí. 

„Finanční trhy přepnuly do bezpečnostního modu, spouštěčem bylo zvýšení geopolitických rizik po americkém úderu v Sýrii,“ uvádí hlavní ekonom Deloitte David Marek. Nečekaný krok prezidenta Trumpa jen zvýraznil problémy, které už na trzích existují, ale investoři je zatím dostatečně nezohlednili. Zámořský index strachu VIX je tak nejvýše od počátku loňského listopadu, obdobný je i vývoj na jeho evropském protějšku VSTOXX.

„Ekonomická politika prezidenta Trumpa je stále nečitelná, stejně tak trvá i palčivá volební nejistota ve Francii. Ani jedno z témat není nové, bylo překvapivé, že trhy nereagovaly na zmíněná rizika dříve,“ říká hlavní ekonom UniCreditu Pavel Sobíšek. Očekávání finančních trhů ale ovlivňuje i případný neúspěch nebo konfrontace při jednání o brexitu.

„Trhy jsou také nervózní před nadcházející výsledkovou sezonou, takže roste cena za ochranu před případným poklesem ceny akcií. Sezonně se také blíží květen, po němž zhruba půlrok akcie rostou statisticky podprůměrně,“ dodává analytik BH Securities Martin Vlček. Podle analytiků může razantní nástup prodejců odstartovat hromadné výprodeje.

Akcie jsou totiž pohledem firemních profitů nejdražší od prosince 2009 a mohou lákat k prodeji. „Americké akcie se momentálně prodávají za dvacetinásobek firemních zisků, což je příliš. Z tohoto pohledu si dovedu představit desetiprocentní pokles jejich ceny,“ soudí expert Moody’s Analytics Tomáš Holinka.

Wall Street i evropské burzy letos hlásí zisky. Americký index S&P 500 je oproti Novému roku o pět procent silnější, evropský Stoxx Europe vzrostl dokonce o více než šest procent.