Švýcarská centrální banka bude nadále bránit minimální kurz franku

Centrum švýcarského hospodářství Zürich.

Centrum švýcarského hospodářství Zürich. Zdroj: wikimedia.org

Národní švýcarská banka (SNB) potvrdila své odhodlání bránit minimální směný kurz franku vůči euru na hladině 1,20 franku za euro. Euro hranici stanovenou centrální švýcarskou bankou prorazilo na krátkou dobu minulý týden, SNB uvedlo, že takové situace se mohou opakovat.

Dočasný prezident SNB Thomas Jordan uvedl, že centrální banka v žádném případě kurz směnného kurzu nezrušila a zopakoval, že je připravena nakupovat eura v neomezeném množství, pokud to bude potřeba. Minulý čtvrtek došlo k oslabení franku z 1,2020 na 1,20 franku za euro, kde se kvůli nákupním objednávkám SNB zastavil. V několika izolovaných případech se cena dostala i pod hranici 1,20.

Vývoj kurzu švýcarského franku k euru

Graf 11. 4. 2012.Graf 11. 4. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Jordan popsal prolomení stropu ze čtvrtka minulého týdne jako technickou záležitost, ve které bylo podle agenturních zpráv zapojeno pouhých šest bank. Žádná z těchto bank nemá dohodu s SNB. Jinými slovy, nemohou nebo nechtějí se švýcarskou centrální bankou obchodovat. „SNB byla, je a bude vždy připravená nakupovat neozmezné množství eur při kurzu 1,20 franku za euro,“ uvedl Jordan.

„Všichni účastníci trhu si jsou velmi dobře vědomi tohoto našeho závazku, včetně bank se kterými nemáme dohodu. Z toho mi vyplývá, že banky, které prodávaly eura za méně než 1,2 franku, nedostaly nejlepší tržní cenu a musely přijmou ztrátu,“ dodal Jordan. Někteří analytici si myslí, že za snahou prolomit limit stojí snahy spustit plnění opčních kontraktu.
Kurzový limit loni nakonec stál křesla prezidenta SNB Philippa Hildebranda.

Vývoj kurzu koruny ke švýcarskému franku

Graf 11. 4. 2012.Graf 11. 4. 2012. | nosek.mn@gmail.com

Poté, co se ukázalo, že jeho manželka Kashya Hildebrandová, která dříve pracovala jako makléřka na devizovém trhu, využila intervence SNB k vlastnímu obohacení. 15. srpna prodala 400 tisíc franků za které nakoupila 504 tisíc dolarů. 6. září pak SNB, která již v té době masivně intervenovala na trzích, aby oslabila frank, vygradovala intervence prohlášením, že za jakoukoliv cenu zabrání dalšímu posilování franku. SNB na páru s eurem vytyčila strop 1,20 franku za euro, pod kterým hodlá frank držet. Švýcarský frank oslabil také na páru s dolarem. Když pak Hildebrandová prodala své dolary, realizovala zisk přibližně 75 tisíc franků.