Trh se dočkal. Šéf klenotnictví Pandora končí

Anders Colding Friis

Anders Colding Friis Zdroj: profimedia.cz

Záběry z továrny Pandora v thajském Lamphunu
...
...
...
5
Fotogalerie

Největší výrobce šperků Pandora si musí najít nového generálního ředitele. Dosavadní šéf výrobce známých náramků Anders Colding Friis končí kvůli špatné prognóze hospodářského výsledku pro letošní rok a následnému propadu akcií o čtvrtinu hodnoty. Společnost uvedla, že se potýká se slabšími prodeji a rostoucími náklady.

Akcie ve čtvrtek na oznámení o konci Friise reagovaly desetiprocentním růstem. „Změny ve vedení trh dlouho očekával,” uvedla podle Blombergu analytička banky Berenberg Zuzanna Puszová. Na počátku týdne firma snížila odhadovaný růst tržeb o tři procenta a oznámila propuštění 400 z celkem 27 tisíc zaměstnanců. Tržby firmy navíc ukrajují padělky na čínském trhu.

Firma se od začátku roku snaží zlepšit nedostatky v oblasti inovací a slabý růst na důležitých trzích. „Stále věříme v naší strategii do roku 2022, ale uvědomili jsme si, že jsme byli příliš optimističtí ohledně rychlosti vlivu nových produktů,“ prohlásil Friis.

Akcie Pandory dvacetinásobně vzrostly mezi lety 2011 a 2016, kdy se společnost vrátila na trh „dostupného luxusu”. Od března roku 2015, kdy Friis nastoupil na post výkonného ředitele, ztratila společnost na cenách svých akcií 15 procent.  Ostatní šperkařské společnosti za stejnou dobu zažily pokles pouze o 3,1 procenta.

Ke konci srpna Friise dočasně v čele firmy nahradí provozní ředitel Jeremy Schwartz a finanční ředitel Pandory Anders Boyers.