Padající akcie Kraft Heinz má i Krúpa. Chce, aby Warren Buffett převzal celou firmu

Pavol Krúpa přebírá státní vyznamenání

Pavol Krúpa přebírá státní vyznamenání Zdroj: Blesk:Martin Sekanina

Pavol Krúpa
2
Fotogalerie

Miliardář Pavol Krúpa prožívá v posledních dnech perné chvíle. Akcie společnosti Kraft Heinz, do které loni v polovině roku investoval zhruba sto milionů dolarů (tehdy v přepočtu 2,2 miliardy korun), v posledních dnech klesají. Od čtvrtka už odepsaly 29 procent své hodnoty. Krúpa proto vyzývá slavného investora Warrena Buffetta, více než čtvrtinového podílníka Kraft Heinz, k ovládnutí firmy.

Investiční společnost Krupa Global Investments loni nakupovala akcie a finanční deriváty americké potravinářské firmy Kraft Heinz za ceny lehce pod úrovní 60 dolarů za akcii. Nyní se ale obchodují za zhruba 34 dolarů. Jde o následek déletrvajícího poklesu, který vyvrcholil minulý čtvrtek, kdy firma Kraft Heinz zveřejnila výsledky hospodaření za čtvrté čtvrtletí, jejichž veškeré aspekty zaostaly za očekáváními analytiků, a zároveň oznámila, že je vyšetřována americkou Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC).

Vyšetřování SEC se týká systému zadávání zakázek a podle analytiků se právě tato informace stala spouštěčem posledního velkého výprodeje akcií firmy. SEC totiž upozornila, že Kraft Heinz má v posledním kvartálu v účetnictví mnohem vyšší náklady na pořízení surovin, než bylo obvyklé v minulých kvartálech.

Firma zároveň potvrdila odpis nehmotného majetku spojeného se společností Oscar mayer ze skupiny Kraft v objemu 15,4 miliard dolarů. Podle analytiků Yahoo Finance či agentury Reuters tak firma podle všeho doplácí na postupný ústup trhu od balených potravin směrem k těm čerstvým, a že investoři by tak měli zvažovat, zda je potravinářský sektor stále natolik bezpečný, jako býval za předchozích krizí.

Sám Krúpa tvrdí, že od nákupu akcií svůj podíl ve firmě značně osekal. Odmítl ale sdělit, o kolik. Zároveň tvrdí, že by se nebál ani znovu akcie nakoupit. „Pro nás to zatím rozhodně není ukončená pozice, čekám na vhodnou příležitost nákupu,“ odpověděl na dotaz E15, jaké jsou jeho investiční plány v potravinářské společnosti.

V listopadu přitom investičnímu fondu Berkshire Hathaway Warrena Buffetta nabízel, že mu přenechá svůj podíl při ceně 80 dolaru za jednu akcii. Krúpa podle svých slov nyní vyčkává a hodlá se řídit zejména postojem miliardáře Warrena Buffetta. V pondělí Buffettovi znovu zaslal veřejný dopis, ve kterém ho žádá, aby svolal schůzi akcionářů, a zároveň ho vyzývá k tomu, aby celou společnost převzal.

Kraft Heinz kromě Berkshire Hathaway kontroluje také brazilská investiční skupina 3G Capital Jorge Paola Lehmanna. Buffett v rekaci na pokles cen akcií řekl, že za Kraft Heinz se svým fondem zaplatil víc, než měl, ale přesto svůj podíl nehodlá prodávat. Berkshire Hathaway má v této potravinářské společnosti podíl 26,7 procenta.