Venezuela má větší rezervy ropy než Saúdská Arábie

Ropa vyrazila vstříc rychlému růstu v neděli.

Ropa vyrazila vstříc rychlému růstu v neděli. Zdroj: wikimedia.org

Objem prokázaných rezerv ropy v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) loni vzrostl o 12,1 procenta na 1,19 bilionu barelů. Vyplývá to ze statistické ročenky, kterou dnes kartel zveřejnil. Největší nárůst rezerv zaznamenala opět Venezuela, která se tak dostala před tradičně první Saúdskou Arábii. Analytici ale upozorňují, že data nemusí být úplně spolehlivá.

Venezuela měla podle nejnovějších údajů prokázané rezervy 296,5 miliardy barelů, což je proti roku 2009 nárůst o více než 40 procent. Prokázané rezervy Saúdské Arábie zůstaly bez výraznějších změn a činily 264,5 miliardy barelů.

Čerstvá data ale podle agentury Reuters jen těžko rozptýlí skepsi, která se kolem těchto odhadů tradičně točí. Některé členské země OPEC totiž podle analytiků výši rezerv rády nadhodnocují, i když země samotné taková obvinění vytrvale odmítají.

Vyšší rezervy má podle zveřejněných údajů také Írán a Irák. Loni v říjnu Írán zvýšil rezervy na 150 miliard barelů během týdne od podobného zvýšení odhadu rezerv, které učinil Irák. Teherán si tak udržel lepší pozici proti svému menšímu rivalovi. „OPEC má fantastickou historii konkurenčního zvyšování rezerv,“ řekl analytik společnosti Petroleum Policy Intelligence Bill Farren-Price.

Objem rezerv je jedním z kritérii, která OPEC používá, když stanovuje cíl objemu těžby. Írán a Irák v minulosti mnohokrát prokázaly, že v otázce těžebních kvót jsou silnými konkurenty. Pokud totiž nahlásí vyšší rezervy, mají v rámci systému kvót i právo těžit víc. V současné době se na Irák těžební kvóty nevztahují, předpokládá se ale, že OPEC v nejbližších letech zemi do systému kvót opět zařadí. Irák loni podle zprávy zvýšil objem rezerv na 143 miliard barelů, což je proti roku 2009 nárůst o 24 procent. Bagdád tvrdí, že růst rezervy je výsledkem práce zahraničních firem, kterým udělil licenci k průzkumu svých nalezišť a k těžbě ropy.

„Írán je stále druhým největším producentem ropy v rámci OPEC a trvá si na tom,“ řekl tamní tiskové agentuře IRNA nejmenovaný činitel ministerstva ropného průmyslu. Pokud by se přihlédlo k novým údajům, podle nichž je teď z hlediska objemu prokázaných rezerv první Venezuela, pak by byl Írán třetí a Irák čtvrtý.