Vývoz ropy ze zemí OPEC klesl, je na nejnižší hodnotě za pět měsíců

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
4
Fotogalerie

Vývoz ropy od členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) v srpnu činil 25,19 milionu barelů denně a byl nejníže od dubna. Průměr od ledna do srpna ale činil 25,05 milionu barelů denně, a přesáhl tak objem 24,85 milionu ze stejného období loni. Vyplývá to ze zprávy Thomson Reuters Oil Research. Kartel se přitom v zájmu podpory cen zavázal snižovat dodávky na globální trh od letošního ledna až do března příštího roku.

Pokles vývozu z červencové úrovně o 370 000 barelů byl do značné míry důsledkem politické a ekonomické krize ve Venezuele a výpadku dodávek v afrických členských státech kartelu. Jejich export se snížil o 540 000 pod pět milionů barelů za den. Přitom v červenci byl vývoz podle odhadu Thomson Reuters nejvyšší od ledna 2015.

Srpen tak přerušil čtyřměsíční růst exportu z této oblasti, nicméně pokles asi nebude trvat dlouho. Těžba z libyjského ropného pole Sharara, která byla na více než dva týdny zastavena kvůli porušování bezpečnostních pravidel, už se obnovuje.

Pokles africké produkce nyní kompenzuje růst dodávek z Blízkého východu, největšího těžebního regionu OPEC. Export z této oblasti se v srpnu zvýši z 18,06 milionu na 18,34 milionu b/d.