Wall Street postihla dividendová horečka

NYSE

NYSE Zdroj: Chronus CC BY 2.0 Wikimedia-Commons

Investoři vyrazili do boje o bilion dolarů hotovosti v pokladnách zámořských firem. Ty totiž stále nejsou přesvědčeny o tom, že Ameriku čeká hospodářský zázrak, a neinvestují. Na volné peníze si brousí zuby akcionáři, kteří čekají největší příděl dividend v historii země. Sázky na dividendy se mezitím staly trhákem letošního roku. Zatímco v průměru se akcie na Wall Street letos zmohly jen na růst kolem jednoho procenta, dividendové tituly rostly třikrát rychleji.

Stav bankovních kont firem z indexu S&P 500 vytvořil letos na apríla nový rekord. Na korporátních účtech leželo podle informací agentury Reuters 1,1 bilionu dolarů. Za expanzi je manažeři zřejmě neutratí, oproti loňsku totiž naopak své investice o čtyři procenta snížili. Podle investorů i odborníků je jedním z řešení dolarové rovnice výplata štědré dividendy. Ta by měla letos podle dat společnosti FactSet v průměru povyrůst o deset procent na necelých 40 dolarů na akcii. Takovou výši trh dosud nezažil.

„Americké firmy dosáhnou letos rekordní výše hotovosti. Řada z nich peníze vrátí akcionářům prostřednictvím dividend nebo zpětných odkupů akcií,“ píše v reportu analytik Goldman Sachs David Kostin. Sází na to i trh. Wall Street se tak stal v posledních měsících svědkem nájezdu investorů na dividendové akcie. Veřejně obchodovatelný fond (ETF) iShares Select Dividend sdružující firmy s tučným hotovostním kontem jen od začátku roku posílil o více než tři procenta.

Dividendy vyplacené firmami z indexu S&P 500Dividendy vyplacené firmami z indexu S&P 500 | s&p

Investoři tak po minulém roce mění svou strategii. Zatímco loni masivně sázeli na hospodářskou renesanci a růst akcií cyklických firem, letos raději hledají bezpečí v podobě konzervativních titulů nabízejících stabilní dividendový příjem.

„Nevidíme další prostor k růstu americké ekonomiky, zvyšujeme proto váhu dividendových akcií v portfoliu,“ vysvětluje Scott Armiger, šéf investic ve fondu Christiana Trust disponujícím šesti miliardami dolarů aktiv ve správě. Průměrný dividendový výnos indexu S&P 500 se aktuálně pohybuje na hranici dvou procent. První hmatatelný úspěch defenzivních investorů už nabídl letošní první kvartál. Firmy z indexu S&P 500 vyplatily v průměru čtvrtletní dividendu devět dolarů a dvacet centů, což je oproti stejnému obodobí roku 2013 více než 15procentní přírůstek.