Z chystané IPO pivovaru Lobkowicz asi nezbude ani polovina

Expedice pivovaru Protivín, který patří mezi sedm regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz.

Expedice pivovaru Protivín, který patří mezi sedm regionálních pivovarů skupiny Lobkowicz. Zdroj: ctk

Majitelé pivovaru Lobkowicz se rozhodli ponechat si 3,4 miliónu akcií, které chtěli původně prodat v rámci veřejné nabídku k úpisu akcií (IPO). Na burzu se tak dostane jen 2,3 milionů akcií, tedy ani ne polovina původního záměru. Upisovací cena, která se má podle zdrojů E15 pohybovat blízko 160 korun za akcii, se zdá totiž dosavadním vlastníkům příliš nízká.

Pivovar původně počítal, že drobní investoři by mohli dát za akcie až o 15 korun více. K datu publikace článku nicméně podle zdroje pokračují horečná jednání mezi Lobkowiczem a manažerem emise, rakouskou Erste Bank.

V případě, že si majitelé pivovaru své akcie ponechají, výnos z IPO by tak dosáhl jen něco kolem 370 miliónů. Podle původních plánů si přitom mohl Lobkowicz emisí přijít až na bezmála trojnásobek (1,15 miliardy korun).

Podle zdroje měli o akcie zájem spíše čeští než rakouští investoři, část akcií ale upsali i institucionální investoři z Polska a Maďarska. Zároveň zřejmě nedojde na vydání dodatečných akcií v rámci opce manažera emise, kterým je skupina Erste. Ta mohla v případě velkého zájmu investorů navýšit celkovou emisi až o 855 tisíc akcií, tedy o 15 procent původní nabídky.

Dnešek je posledním dnem úpisu akcií Lobkowicz a večer bude uzavřena kniha objednávek. V rámci IPO bylo původně nabízeno celkem až 5,7 miliónu akcií. Z toho 3,4 miliónu mělo pocházet od stávajících akcionářů, za zbytek mají být nově vydané akcie. Na pražském Prime trhu by se s titulem mělo začít obchodovat ve středu 28. května.

Jen lehké přeupsání emise svědčí o nižším zájmu investorů než v případě dřívějších IPO na pražské burze. Emise developera ECM tak byla v roce 2006 takřka pětkrát přeupsána, poptávka po akciích NWR pak v roce 2008 dosáhla více než sedminásobku objemu nabízených akcií. Takřka dvojnásobně převýšil zájem investorů i nabídku autobazaru AAA Auto v roce 2007.

Miroslav Frayer: Nechat se opít, či abstinovat?

David Klimeš: Pivovar na burze a promarněné šance