Zájem investorů o komodity loni spadl na devítileté minimum

Příliv investic na světové trhy komodit byl v loňském roce nejslabší za devět let. Objem nových investic do tohoto sektoru klesl o 78 procent na 15 miliard dolarů (288 miliard korun) ve srovnání se 67 miliardami v roce 2010 a 77 miliardami v roce 2009. Uvedla to dnes britská banka Barclays Capital ve zprávě pro klienty, ze které cituje agentura Reuters.

Loni se celkový objem aktiv spravovaných komoditními fondy rozrostl o 19 miliard dolarů na 399 miliard dolarů. Byl to nejnižší přírůstek od roku 2003.

Zájem investorů o sektor komodit byl slabý zejména minulý měsíc, kdy z trhu celkově odplynulo 7,7 miliardy dolarů. Peníze v prosinci odešly ze všech komoditních trhů, jak z energetických surovin, tak z kovů i zemědělských komodit.

Z energetického sektoru investoři stáhli v prosinci 2,9 miliardy dolarů. Z trhu zlata a dalších drahých kovů odplynulo 1,9 miliardy dolarů.

V letošním roce Barclays čeká oživení investic do sektoru, nikoli však na úrovně předešlých dvou let. Banka předpokládá, že situace se zlepší díky zmírnění evropské dluhové krize a globální ekonomické stabilizaci.

Odhad Barclays předpokládá u hlavního indexu cen komodit růst o zhruba deset procent. Nárůst povedou drahé kovy, které podle banky získají kolem 20 procent. Jediný sektor, který by měl vykázat pokles, budou obilniny a olejniny.