Zájem o investice do drahých kovů a mincí rostl o desítky procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/Petr David Josek

Vzhledem k mizivému úročení bankovních vkladů a nepatrnému růstu akciového trhu roste v Česku zájem o investice do alternativních produktů, jako jsou třeba spoření do drahých kovů, sběratelské mince či medaile. Firmy, jež tyto investice nabízejí, hlásí nárůst zájmu o desítky procent. Podle údajů společnosti Colosseum zlato se v pololetí zhodnotilo o 8,4 procenta, stříbro o 6,5 procenta.

Tržby společnosti Golden Gate, jež nabízí investice do zlata a stříbra, za šest měsíců 2014 přesáhly 145 milionů korun, což je meziroční nárůst o 21 procent. Největší zájem je o spořicí programy do fyzického zlata a stříbra, cílové částky spořicích programů dosáhly koncem června 2,9 miliardy korun. Jejich výše se meziročně více než zdvojnásobila. Spoření je populární tím, že investice začínají na 500 korun měsíčně, čímž jsou dostupné téměř každému,“ řekl obchodní ředitel firmy Pavel Ryba.

Vývoj ceny zlata za posledních 5 let

Graf 29. 7. 2014.Graf 29. 7. 2014.|lemesani@mf.cz

U firmy Zlaťáky.cz byl meziročním srovnání zájem o investice do drahých kovů v prvním pololetí vyšší o 16 procent. „Vezmu-li z toho pouze oblast sběratelství (numismatika), zde jsme zaznamenali nárůst o 27 procent. Aktuálním trendem u investorů je přesun z klasické oblasti (fyzický nákup investičních drahých kovů) právě do sběratelských mincí,“ uvedl člen představenstva společnosti Jan Žák. Zatímco u zlata a stříbra je cena závislá na burze, zhodnocení sběratelských produktů se pohybuje v řádech desítek a mnohdy i více procent, dodal.

Mincovna klesla

České mincovně meziročně klesly výnosy z investičních slitků, uskutečnila totiž o několik větších obchodů méně. Podle šéfa marketingu Lukáše Jokla ale jde pouze o jednotlivé zákazníky, takže se zde nedá mluvit o trendu. Proti tomu mince a medaile si drží vzestupnou tendenci. „Více tedy teď prodáváme v medailích než ve slitcích. Například výnos u zlatých mincí České národní banky stoupl meziročně až o třetinu. Emisní cena zlaté půluncové mince s motivem Jizerského mostu byla například v době emise v květnu 15 tisíc korun, nyní se pohybuje cena již kolem 20 tisíc korun,“ podotkl.

Vývoj ceny stříbra za posledních 5 let

Graf 29. 7. 2014.Graf 29. 7. 2014.|lemesani@mf.cz

Manažer prodeje investičních kovů Safiny Libor Křapka připomněl, že druhé čtvrtletí 2013 bylo co do prodejů extrémní kvůli dubnovému poklesu ceny, který vyvolal celosvětovou nákupní horečku. Tento rok žádný extrém nenastal, cena je poměrně stabilní a v Česku i ve světě spíše pozoruje stagnaci zájmu. Safině se podle něj podařilo udržet prodeje investičního zlata na přibližně stejné úrovni jako v minulém roce. Na 90 procent z celkového prodeje investičních kovů tvořily zlaté investiční slitky.

Zlato vs. bitcoin: Který přístav je bezpečnější v jaké krizi?

Z parketu: Není jen zlato, co se třpytí