Zaměstnanci začali obchodovat s akciemi Facebooku, ty hned klesly

Facebook

Facebook Zdroj: CTK

Akcie americké společnosti Facebook, která provozuje největší internetovou komunitní síť světa, od začátku dnešního obchodování prudce klesají. Reagují tak na ukončení období, během něhož zaměstnanci a někteří investoři ze zákona nemohli akcie nově obchodované firmy prodat.

Kolem 12:00 EDT (17:00 SEČ) se akcie Facebooku prodávaly za 21,18 dolaru a proti předchozímu závěru vykazovaly propad o 3,5 procenta. Krátce po zahájení přitom vykazovaly propad o více než pět procent.

Asi po půl hodině obchodování majitele vyměnilo více než 36 milionů akcií. Denní průměr v předchozích 90 dnech přitom činí méně než 52 milionů akcií.

Období, kdy je omezen prodej akcií, zpravidla trvá šest měsíců. Omezení prodeje ale bývá rozfázováno: část akcií Facebooku už se na trhu objevila po třech měsících. Za to také Facebook sklidil kritiku. Část investorů začala zpochybňovat, zda zakladatelé Facebooku firmě vůbec věří. Facebook na burzu vstoupil v květnu letošního roku.

Akcie Facebooku od vstupu firmy na burzu:Akcie Facebooku 31.10.2012Akcie Facebooku 31.10.2012 | Yahoo

Největší část akcií, jejichž prodej byl po vstupu firmy na burzu omezen, měla být uvolněna k obchodování 14. listopadu. Facebooku se ale podařilo lhůtu zkrátit, takže část zaměstnanců mohla akcie prodat už toto pondělí. V tom jim ale zabránila nucená výluka kvůli bouři Sandy.

Facebook vstoupil na trh 18. května letošního roku. Upisovací cena byla stanovena na 38 dolarů, hned první den ale kurz vystoupil až ke 45 dolarům. Od té doby však akcie prakticky jen klesaly, začátkem září spadly až na historické minimum 17,55 dolaru. To znamená, že někteří investoři měli za pět měsíců ztrátu skoro 60 procent.

Dá se očekávat, že dnešní pokles je jen předzvěstí ještě většího propadu. Zatímco dnes se uvolnilo obchodování s 234 miliony zaměstnaneckých akcií, 14. listopadu na volný akciový trh zamíří necelých 1,2 miliardy akcií Facebooku, včetně 60 milionů akcií Marka Zuckerberga. O měsíc později bude uvolněno obchodování s necelými 150 miliony akcií, a konečně 18. května 2013 se začne obchodovat i se 47 miliony akcií investorů Mail.Ru a Digital Sky Technologies.