Zeman hodlá přesvědčit občany, že euro je dobré. Zapojit chce i Babiše

Miloš Zeman

Miloš Zeman Zdroj: ctk

Prezidenta Miloše Zemana „zlobí“ negativní přístup Čechů k přijetí eura. Chystá proto zásadní, racionální debatu o společné evropské měně, vést ji hodlá s premiér Bohuslavem Sobotkou, ministrem financí Andrejem Babišem a členem bankovní rady ČNB Jiřím Rusnokem.

Zeman to oznámil na včerejším Žofínském fóru. Podle prezidenta kardinální otázka nezní, jestli Česko euro vůbec přijme, ale kdy se tak stane. V této souvislosti znovu kritizoval intervence České národní banky (ČNB).

Jak řekl, Česká republika by kvůli nim nemusela přijímat euro v tak výhodném kurzu jako dříve Slovensko. „Slovákům se podařilo, že z původních šestatřiceti slovenských korun se dostali na třicet korun, takže euro přijímali ve výhodném kurzu, a právě proto je sedmdesát procent populace s eurem spokojeno,“ uvedl prezident.

Zeman se opět vyslovil také proti uplatňování sankcí vůči Rusku: „Rusko se cítí obklíčené a domnívá se, že má nepřátele i tam, kde je nemá,“ soudí.

Hlava státu také popsala, jak si vybírá cíle svých cest. „Politické návštěvy mají větší význam tam, kde prezident rozhoduje téměř o všem,“ řekl Zeman. Proto jsou podle něj důležité jeho cesty do takových zemí, jako jsou Kazachstán a Tádžikistán, kde již byl, nebo Ázerbájdžán, kam zavítá v září.

Zvýšit zájem o vysokoškolské studium technických oborů by podle hlavy státu mohlo zavedení školného na humanitních vysokých školách

Na Žofíně se také debatovalo o učňovském školství a nedostatku vysokoškolských absolventů techniky. Prezident je u některých technických oborů pro zavedení mistrovské zkoušky namísto maturity, která se skládá dnes.

Dalším opatřením, které by mohlo posílit zájem o tyto obory, by podle něj mohlo být zavedení školného na humanitních vysokých školách. „Je to provokativní myšlenka, a proto uvádím, že jejím autorem je Jiří Rusnok. Ne všechny provokace přicházejí ode mě,“ konstatoval v nadsázce Zeman.

Pro zavedení mistrovské zkoušky je také Hospodářská komora či Svaz průmyslu a dopravy, ministerstvo školství počítá s jejím spuštěním od roku 2019.