Zlaté vejce. Akcie střední Evropy vydělaly desítky procent a vyhlížejí druhý poločas

Burzovní střední Evropa zažívá renesanci

Burzovní střední Evropa zažívá renesanci Zdroj: Midjourney

Střední Evropa letos zatím ukazuje burziánům barvy duhy. Akcie regionu letos pohledem středoevropského indexu CECE mapujícího vývoj bezmála tři desítek nejvýznamnějších titulů ze středu kontinentu dokázaly od ledna investorům vydělat téměř dvaadvacet procent. Burziány chronicky podceňovaný region tak za sebou od ledna doteď nechal celou Wall Street, za uplynulý rok se pak sázka na střední Evropu blíží ziskům amerických legend ze sektoru big tech. Investoři mimo jiné slyšeli na vysoký dividendový výnos zdejších akcií, ze kterých zároveň prakticky zmizel válečný stín ukrajinské fronty. Nejen to přitom favorizuje tyto trhy i pro příští měsíce.

„Jde o korekci velmi nepříznivé výkonnosti z loňského roku, kdy region zaostával kvůli válce na Ukrajině, ovšem zčásti také sektorovou strukturou trhu v regionu, která je složená především z titulů profitujících z vysokých cen energii a vysokých úrokových sazeb,“ soudí portfolio manažer Amundi Petr Zajíc. Oproti Evropě jako celku má pak region centrální Evropy letos takřka čtyřnásobný výkonnostní náskok. 

Region ovšem bodoval rovněž silou svých měn atraktivních pro investory díky vysokým úrokovým sazbám. „Posílení lokálních měn hrálo nemalou roli, a to zejména v případě polského zlotého a maďarského forintu,“ dodává Zajíc. Oba tyto trhy přitom slaví v regionu největší úspěchy. Index varšavské burzy WIG20 a maďarský BUX jsou s více než třetinovým růstem za poslední rok sedmou, respektive osmou nejvýkonnější akciovou burzou světa, a to dokonce bez započtení zhodnocení měn obou zemí. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!