Zlato je kvůli dluhům v eurozóně na rekordu nad 1580 dolarů za unci

Zlato minulý týden dosáhlo rekordu, když překonalo cenu 1440 dolarů za troyskou unci.

Zlato minulý týden dosáhlo rekordu, když překonalo cenu 1440 dolarů za troyskou unci. Zdroj: wikimedia.org

Cena zlata vystoupala kvůli potížím eurozóny na nový rekord 1582,76 dolaru za unci (oz; 31,1 gramu). Nová maxima má také v euru, libře, randu a kanadském dolaru, protože se na finančních trzích prohloubily obavy z dluhové krize eurozóny. Přispěly i šance na další uvolnění měnové politiky v USA.

Cena zlata v eurech vzrostla na nové maximum třetí den za sebou. Zvýšila se o 0,3 procenta na rekordních 1123,69 eura za unci, a má tak na dosah téměř desetiprocentní nárůst za dva týdny, nejlepší výkon od loňského května.

Již zpráva z červnového zasedání americké centrální banky (Fed) naznačila, že někteří členové výboru uvažovali o dalším uvolnění měnové politiky. Předseda Fedu Ben Bernanke pak uvedl, že banka je připravena měnovou politiku uvolnit, pokud se výkon americké ekonomiky ještě oslabí a inflace poleví.

Zlato dnes roste osmý den za sebou a zřejmě si nyní zapíše nejdelší růstovou řadu za téměř pět let. Kov se drží na rekordní úrovni za situace, kdy lídři eurozóny zvažují varianty nového řešení pro silně zadlužené Řecko a úvěrový rating Irska se dostal do spekulativního pásma, napsala agentura Reuters.