Bývalý šéf Tatry dostane odškodné za neoprávněné trestní stíhání

Bývalý šéf Tatry Ronald Adams

Bývalý šéf Tatry Ronald Adams Zdroj: ctk

Tatra
2
Fotogalerie

Stát musí zaplatit bývalému generálnímu řediteli automobilky Tatra Ronaldu Adamsovi odškodné 315 tisíc korun plus úroky z prodlení jako náhradu za neoprávněné zadržení a trestní stíhání. Rozhodl o tom odvolací Krajský soud v Brně, když potvrdil dřívější rozsudek městského soudu. Informovala o tom mluvčí krajského soudu Eva Sigmundová. Adams požadoval pětimilionové odškodné, poukazoval na to, že obžaloba z podplácení ohledně zakázek pro českou armádu negativně ovlivnila jeho osobní i profesní pověst. Rozhodnutí soudu je pravomocné.

Někdejší předseda představenstva a generální ředitel Tatry byl z podplácení obviněný v srpnu 2012. Vyšetřovatelé tvrdili, že na brněnském veletrhu v roce 2009 nabídl tehdejšímu náměstkovi ministerstva obrany Martinu Bartákovi 20 milionů korun za to, že úřad v budoucnu zadá Tatře další armádní zakázky. Hrozilo mu až pětileté vězení, soud však Adamse v roce 2013 pravomocně zprostil viny. Podle manažera tak řekl, že "veškeré ústrky a omezení" a publicita v českých i zahraničních médiích, které Adams v době trestního stíhání čelil, byly zbytečné a neoprávněné.

Adams poté chtěl po státu jako odškodné pět milionů korun, ministerstvo spravedlnosti mu jako zadostiučinění za trestní stíhání přiznalo v roce 2014 celkem 120.000 korun. Městský soud v Brně ale o dva roky později částku po žalobě na stát navýšil na 315 tisíc korun se zhruba osmiprocentním úrokem z prodlení, v polovině roku 2016 tak celková částka činila 435 tisíc korun. Rozsudek soudu nebyl pravomocný, zástupce státu se proti němu odvolal. Brněnský krajský soud letos v polovině ledna původní rozsudek potvrdil. Stát může podat dovolání.

"Spravedlnost sice funguje pomalu, ale je dobrá zpráva, že v České republice se nakonec spravedlnosti člověk domůže," vzkázal Adams prostřednictvím Vladimíra Bystrova z agentury Bison & Rose, která někdejšího šéfa Tatry dříve mediálně zastupovala.

Adams figuroval i jako svědek v kauze nákupu tatrovek pro českou armádu, obžaloba Bartáka společně se zbrojařem Michalem Smržem vinila z korupce. Exšéf Tatry uvedl, že mu Smrž nabídl v roce 2008 za sto milionů korun pomoc s touto armádní zakázkou. Mimo jiné mu prý sliboval zajištění osobního setkání s tehdejším premiérem Mirkem Topolánkem. Soud oba muže pravomocně zprostil obžaloby na konci roku 2014. Oběma ministerstvo spravedlnosti přiznalo o dva roky později odškodné 180 tisíc korun, Smrž následně stát zažaloval o odškodné převyšující 31 milionů korun.