CE Industries podnikatele Strnada kupuje srbského výrobce pracích prášků Beohemija

Český byznysmen Jaroslav Strnad

Český byznysmen Jaroslav Strnad Zdroj: profimedia.cz

Holding CE Industries podnikatele Jaroslava Strnada kupuje srbského výrobce pracích prášků, společnost Beohemija. Česká skupina, která dosud podnikala v železničním průmyslu, recyklacích a energetice, o tom informoval dnes. Prodávajícím je skupina Preston Holding, která získala Beohemiji v roce 2017 v konkurzu. Strany se dohodly, že cenu transakce nebudou zveřejňovat.

"Máme zájem o investice v jihovýchodní Evropě. A zároveň chceme využít zkušenosti majitele a zakladatele naší skupiny Jaroslava Strnada se zhodnocením firem v potížích. Beohemija je v Srbsku velmi silná značka s dobrým produktem, její výkony i tržní podíl lze ale ještě výrazně zlepšit změnami v organizaci výroby i rozvojem vlastní obchodní sítě," řekl dnes předseda představenstva CE Industries Adam Šotek.

Holding CE Industries uvedl, že posílí management srbské společnosti zkušenými manažery z České republiky i dalších zemí a chce posílit marketing značky, aby se stala známější zejména pro zákazníky v zemích jihovýchodní Evropy. Beohemija je podle něj v Srbsku silná domácí značka produkující prací prášky, aviváže, prášky do myčky, čističe oken a demineralizovanou vodu.

CE Industries je průmyslový holding podnikající na evropských trzích v železniční dopravě, recyklaci surovin a energetice. Je tvořený 14 společnostmi s více než 400 zaměstnanci a obratem převyšujícím 1,8 miliardy Kč. Majitelem je Strnad, který je známý také tím, že založil průmyslový holding Czechoslovak Group, který nyní vede jeho syn Michal Strnad.

Beohemija měla v roce 2020 tržby 23 milionů eur (asi 584 milionů korun) a provozní zisk EBITDA necelých pět milionů eur (zhruba 127 milionů korun). Firma zaměstnává více než 200 lidí a sídlí v Bělehradě. I když je Beohemija rentabilní, trápilo jí vysoké zadlužení, kvůli kterému hledal Preston Holding nového strategického investora, dodal dnes holding CE Industries.