Cena zlata překonává rekordy. Daří se i bitcoinu, šplhá na letošní maxima

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zlato na rekordu

Cena zlata pokořila absolutní cenový rekord, když se troyská unce drahého kovu prodávala až za 1945 dolarů. Dosavadní absolutní cenový rekord, dosažený, 6. září 2011, činil 1921,17 dolaru. Vzhůru drahý kov tlačí obavy z koronaviru a z napětí mezi USA a Čínou.

Bitcoin na dvouměsíčním maximu

Daří se i kryptoměnám. Kurz nejrozšířenějšího bitcoinu po dvou měsících vyšplhal nad deset tisíc dolarů za digitální minci. Kromě expanzivní monetární a fiskální politiky řady vlád zvyšuje zájem investorů o digitální měny i páteční oznámení významné kryptoměnové burzy Coinbase, která pomáhá karetní společnosti Visa integrovat do svých systémů právě virtuální měny.

Dolar slábne

Poptávku po „bezpečných přístavech“ aktuálně zvyšuje i oslabující dolar. Index Bloomberg Dollar Spot, který sleduje kurz amerického oběživa vůči koši předních měn, klesl o 0,8 procenta na nejnižší úroveň za rok a půl.

Eurozóna si povede lépe než USA

Analytici banky JPMorgan Chase vyhlížejí raritní ekonomickou událost – eurozóna podle nich poroste rychleji než USA. Důvodem prý je mnohem lepší zvládání epidemie koronaviru.

Podle JPMorgan klesne hospodářství eurozóny za letošní rok o 6,4 procenta, zatímco USA ztratí 5,1 procenta. V příštím roce ale prý evropský blok poroste o 6,2 procenta, zatímco Spojené státy o necelá tři procenta.

SAP divestuje

Největší evropská technologická společnost po necelých dvou letech prodává prostřednictvím veřejné nabídky svůj podíl ve společnosti Qualtrics. Její tržní hodnota by mohla dosahovat 16 miliard eur.