Ceny v průmyslu dál klesají, propadly nejvýrazněji za šest let

OKK Koksovny

OKK Koksovny Zdroj: OKK Koksovny

Ceny průmyslových výrobců v Česku v září dále zrychlovaly meziroční pokles, a to na 4,2 procenta ze srpnových 3,7 procenta. Jde o největší pokles od října 2009. Ceny v zemědělství naproti tomu pokles opět zpomalily - ze sedmi na 3,2 procenta. Statistici zveřejnili i vývoj vývozu a dovozu za srpen. Vývozní ceny se meziročně snížily o 3,3 procenta a dovozní o 2,9 procenta, u obou pokles zrychlil.

„Výrazně se zde podepisuje pokles cen ropy, nicméně absence inflačních tlaků je patrná napříč tuzemským průmyslem. Pro ČNB jde o potvrzení, že vnější ekonomické prostředí spolu s kurzem koruny působí coby tlumič růstu tuzemských cen: tato data jistě povedou centrální bankéře k úvahám, že kurzový závazek by mohl být ponechán v platnosti déle než jen do druhé poloviny roku 2016,“ uvádí hlavní ekonom Generali Investments Radomír Jáč.

V průmyslu se podle ČSÚ oproti loňskému září propadly hlavně ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 14,4 procenta a ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,5 procenta. Z hlavních průmyslových skupin se nejvíce snížily ceny energií, a to o 10,1 procenta.

Navzdory poklesu se Česko drží těsně nad evropským průměrem. Podle údajů evropského statistického úřadu Eurostatu za srpen totiž ceny v průmyslu klesly ve všech zemích evropské osmadvacítky, v průměru o 3,4 procenta. U Česka průměr dosahoval 3,7 procenta.

V zemědělství klesly meziročně výrazně ceny v živočišné výrobě - o 14,1 procenta. Třeba ceny mléka byly nižší o 23,5 procenta. V rostlinné výrobě se naproti tomu ceny zvýšily o 5,5 procenta, čerstvá zelenina dokonce podražila o více než polovinu. Pokles zaznamenaly také tržní služby, kde se ceny snížily o 0,2 procenta. Zlevnily například o 2,5 procenta informační služby a o 1,7 procenta služby v pozemní dopravě, kdežto vyšší byly o 6,9 procenta ceny za poštovní a kurýrní služby.

Index cen výrobcůIndex cen výrobců | csu

Naopak růstu oproti loňsku dosáhly stejně jako v předchozím měsíci ceny stavebních prací, a to o 1,3 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly naopak v září nižší o 0,9 procenta.

Za celé třetí čtvrtletí roku klesly ceny průmyslových výrobců v Česku o 3,6 procenta a v zemědělství o 6,3 procenta. Ceny tržních služeb se snížily o 0,2 procenta a ceny ve stavebnictví stouply o 1,2 procenta.

Vývozní a dovozní ceny podle údajů ČSÚ za srpen také meziročně poklesly. Ve vývozu mělo největší vliv na celkový vývoj zlevnění strojů a dopravních prostředků o dvě procenta a v dovozu pokles cen minerálních paliv o 24,4 procenta. Zdražení ve vývozu nezaznamenala žádná skupina, v dovozu rostly třeba ceny průmyslového spotřebního zboží o 2,6 procenta a ceny strojů a dopravních prostředků o 1,5 procenta.

Meziměsíčně ceny jak u průmyslových výrobců, tak u vývozu a dovozu rovněž klesaly. Ceny v průmyslu se v září snížily o 0,7 procenta. Vývozní ceny v srpnu klesly o 0,9 procenta a dovozní o jedno procento. Ceny zemědělských výrobců se naopak v září zvýšily o 0,5 procenta, ceny stavebních prací o 0,1 a ceny tržních služeb o 0,9 procenta.