Ceny v průmyslu zůstávají utlumené, propad ale zpomalil

ArcelorMittal Ostrava

ArcelorMittal Ostrava Zdroj: CTK

Ceny průmyslových výrobců v Česku v listopadu meziročně zpomalily pokles na 3,7 procenta ze říjnových 3,9 procenta a dostaly se na úroveň ledna 2011. Naopak ceny v zemědělství a stavebnictví se zvýšily.

„Ceny průmyslových výrobců tak setrvávají nadále utlumené a další propad cen ropy spojený s prosincovým rozhodnutím OPEC bude pro ceny průmyslových výrobců znamenat tlak na jejich další pokles. Z tohoto pohledu tak setrvá cenový růst v tuzemské ekonomice utlumený, což dokládají i ceny tržních služeb,“ uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler. V ekonomice se tak podle něj i přes solidní ekonomický růst stále nevytváří silnější inflační tlaky. „Dnešní data tak ČNB přidají argument pro odkládání kurzového závazku na přelom roku 2016 a 2017,“ dodal.

ČSÚ zveřejnil rovněž informace o vývozu a dovozu za říjen. Meziročně se ceny zboží dováženého do Česka snížily o 3,7 procenta a u vyváženého o tři procenta.

V průmyslu se v listopadu propadly ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 12,3 procenta a kovů a kovodělných výrobků o 4,3 procenta. Levnější byly i potravinářské výrobky. Vzrostly naopak ceny vody a nábytku. Z hlavních průmyslových skupin meziročně nejvíce spadly ceny energií, a to o 7,9 procenta.

Zemědělské produkty dál zlevňují

V zemědělství ceny v listopadu stouply o 1,1 procenta po říjnovém růstu o 3,2 procenta. Zdražily zelenina, ovoce, olejniny, obilí a skot. Naopak ceny mléka, vajec a jatečných prasat byly nižší.

Ceny průmyslových výrobcůCeny průmyslových výrobců | CSU

Ceny stavebních prací se proti loňskému listopadu zvýšily o 1,3 procenta, stejně jako v říjnu. Ceny tržních služeb byly na úrovni listopadu minulého roku, přičemž v říjnu byly nižší o 0,1 procenta.

V meziměsíčním srovnání klesly ceny průmyslových výrobců o 0,4 procenta a ceny zemědělských výrobců o 1,5 procenta. Ceny stavebních prací a tržních služeb se shodně zvýšily o desetinu procenta. Ceny zahraničního obchodu v říjnu proti září klesly, u dovozu o 0,3 procenta a u vývozu o 0,1 procenta.