Češi v červenci vyvezli méně, než dovezli. Hlavně kvůli dovoleným a svátkům

Nákladní doprava, ilustrační foto

Nákladní doprava, ilustrační foto Zdroj: ctk

Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v červenci ve schodku 1,5 miliardy korun, o rok dříve byla v přebytku 4,4 miliardy korun. Na letošním výsledku se nepříznivě podepsaly celozávodní dovolené hlavně v automobilovém průmyslu a meziročně nižší počet pracovních dnů. Vyplývá to z předběžných údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Negativní vliv na obchodní bilanci měl zejména pokles přebytku bilance se stroji a dopravními prostředky o 11,7 miliardy korun. Prohloubil se i deficit obchodu s potravinami, živými zvířaty, nápoji a tabákem. Naopak kladný vliv mělo snížení schodku bilance minerálních paliv a chemických výrobků.

„Červenec přerušil devět měsíců trvající sérií meziročního zlepšování obchodní bilance,“ napsal hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek. „Ohledně výhledů na červenec převládal mezi analytiky mírný pesimismus, skutečnost byla ale mnohem horší než odhady. Větší meziroční propad exportu v korunovém vyjádření, než červencových 16,5 procenta, byl naposledy k vidění v prosinci 2012,“ hodnotí Sobíšek.

„Vzhledem k přetrvávající silné poptávce po výstupech automobilového průmyslu lze předpokládat, že červenec byl spíše výkyv, než nový trend,“ uvedla analytička Komerční banka Jana Steckerová. Po návratu zaměstnanců z celozávodních dovolených lze podle ní předpokládat, že se zahraniční obchod vrátí k přebytkům.

Vývoz meziročně klesl na 227,4 miliardy a dovoz na 228,9 miliardy korun. Negativní vliv na měl zejména pokles přebytku bilance se stroji a dopravními prostředky o 11,7 miliardy korun. Prohloubil se i deficit obchodu s potravinami, živými zvířaty, nápoji a tabákem. Naopak kladný vliv mělo snížení schodku bilance minerálních paliv a chemických výrobků. Vedle toho stouplo kladné saldo obchodu s polotovary a materiály a zlepšila se bilance obchodu se surovinami.

Zahraniční obchod se státy Evropské unie vykázal přebytek 31,8 miliardy korun, meziročně však klesl o 13,2 miliardy. Schodek obchodu se státy mimo unii se zmenšil o 7,4 miliardy na 31,8 miliardy korun, uvedl ČSÚ.

Eshopy opět táhly maloobchod, tržby v červenci přesto zpomalily růst