Český průmysl po zářijovém růstu klesl v říjnu o tři procenta

Vozy Škoda připravené na export

Vozy Škoda připravené na export Zdroj: Škoda Auto

Válcovna trub v Liberty Ostrava
Válcovna trub v Liberty Ostrava
Válcovna trub v Liberty Ostrava
Válcovna trub v Liberty Ostrava
Válcovna trub v Liberty Ostrava
7
Fotogalerie

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o tři procenta po zářijovém revidovaném růstu o 4,6 procenta.

"Průmysl dál zpomaluje. Navíc narazil na vysokou srovnávací základnu z loňského roku," uvedl ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

K poklesu přispěla zejména výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, hutní zpracování kovů nebo výroba strojů a zařízení. Naopak se v říjnu meziročně lépe dařilo výrobcům elektrických zařízení.

Letošní říjen měl o jeden pracovní den méně než loňský, po očištění tak byla průmyslová produkce meziročně nižší o 0,4 procenta. Proti září průmyslová výroba po vyloučení sezonních vlivů klesla o 0,1 procenta.

Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků v říjnu meziročně klesla o 4,8 procenta, v případě slévárenství a výroby základních kovů byl pokles o 10,7 procenta. Výroba strojů se v říjnu snížila o 3,3 procenta. Naopak výroba elektrických zařízení stoupla o 7,5 procenta, výroba elektřiny, plynu, tepla pak o 3,8 procenta. Růst o 25,3 procenta v říjnu zaznamenala výroba základních léků a farmaceutických přípravků.

Hodnota nových zakázek průmyslovým podnikům v říjnu klesla meziročně o 4,8 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se přitom snížily, zatímco tuzemské nové zakázky stouply. Tržby průmyslových podniků v říjnu meziročně klesly o 2,1 procenta. Tržby z vývozu klesly o 3,6 procenta, domácí tržby o 0,1 procenta.

Průmyslové podniky v říjnu zaměstnávaly o 1,3 procenta méně lidí než před rokem, průměrná mzda zaměstnanců stoupla o 5,3 procenta.