Faency Fries expanduje se svými hranolkami do dalších měst | E15.cz

Vše o vizionářích

Vše o vizionářích Vstoupit do speciálu

Banální gastrokoncept zabral. Česká hranolkárna nepřestává expandovat do dalších měst

Petra Jansová

Petra Jansová

V gastronomickém byznysu se dá uspět i se zdánlivě banálním nápadem - hranolkárnou. První otevřeli René Müller a Jan Haščák před třemi roky v Ostravě. V současnosti má Faency Fries dvanáct poboček v Česku, jednu na Slovensku a jednu dokonce v Jižní Koreji. V nejbližších dnech se má síť provozen rozrůst do Zlína, v létě mezitím expandovala do Českých Budějovic a Hradce Králové.

"Čtyři – v Ostravě, Olomouci, Brně a Praze – provozujeme sami. Ty další jsou naše franšízy,“ přibližuje pro E15 jeden ze společníků Faency Fries René Müller.

Koncept dodávají na klíč v řádech desítek tisíc korun. Z návodu se má zájemce dozvědět nejenom to, jak usmažit chutné hranolky či zařídit interiér, ale i čím vytřít po zavření podlahu. „Chtěli jsme to napsat tak, aby to pochopil každý, a to i laik, který nemá s gastrobyznysem co do činění,“ tvrdí Müller.

Není fast food jako fast food. Na Letné se stojí fronty na skvělý hot dog

Zařízení bistra na hranolky podle něj vyjde od půl milionu do milionu korun. Zhruba tak dvacet procent z celkové částky se musí vynaložit na vzduchotechniku, zařízení interiéru a kuchyně spolkne dalších 40 procent investic. Návratnost investice se podle Müllera nedá přesněji odhadnout. Zaleží prý hlavně na místě, kde se hranolkárna otevírá. Někde to mohou být tři, jinde 12 měsíců.

 

Hranolky Faency Fries  se vyrábí vždy z českých nebo moravských brambor a smaží na řepkovém oleji lisovaném v tuzemsku. Místo tradičního kečupu nebo majonézy dvojice fastfoodovou klasiku vyladila takzvanými dipy podle vlastní receptury.

Od rychlého občerstvení se snaží odlišit i servisem. „Chceme našim zákazníkům zprostředkovat co nejlepší zážitek. Důležitý je nejenom interiér, ale i hudba a vysoká kvalita obsluhy,“ vysvětluje Müller.

Prohlédněte si fotogalerii:

Uvažujete o rozjetí vlastního podniku? Přečtěte si praktický návod, jak na to. Manuál E15 objednávejte zde >>>
Magazín E15 Premium Chceš hospodu?


 

Přečtěte si o dalších zajímavých gastropodnicích:

Na jeho kanadské hranolky se stojí fronta. Dělejte si všechno sami, radí šéf pražského bistra Garage
Reportáž E15: Místo parkoviště kvalitní gastronomie. Na Smíchově otevřeli další Manifesto
Branické nádražce zákaz kouření prospěl, prohlédněte si fotoreportáž
Jan Punčochář si U Matěje plní sen. Akcionáře vyšel na desítky milionů, vyčísluje šéfkuchař
Klasická čtyřka žije nejen ze štamgastů. Nádražka v Radotíně vábí na nízké ceny a velké porce

 
Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!