Český zahraniční obchod v srpnu skončil přebytkem 20,6 miliardy

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro)

Ilustrační foto (Novák Tomáš - Euro) Zdroj: Novak Tomas/Euro

Zahraniční obchod Česka skončil v srpnu přebytkem 20,6 miliardy korun. Proti loňskému srpnu je to o 4,2 miliardy korun více. Vývoz meziročně stoupl o 1,9 procenta, dovoz se téměř nezměnil, zvýšil se jen o 0,1 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

„Z dosud zveřejněných statistik za srpen je u zahraničního obchodu nejméně patrná trendová změna, přesto i v něm existují známky, že česká ekonomika zvolna nabírá na obrátkách. Zároveň se teritoriálně mění poptávka po českém zboží,“ uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zatímco ještě před půl rokem podle něj rostl tuzemský vývoz nejdynamičtěji do Ruska, Polska a na Slovensko, u všech těchto zemí došlo v srpnu k meziročnímu poklesu. Export naopak roste do Číny a velkých zemí EU.

Za celý letošní rok odhaduje analytik Komerční banky Jiří Škop další rekordní přebytek obchodní bilance, a to ve výši 332,3 miliardy korun.

Srpnová bilance zahraničního obchodu ČRBilance zahraničního obchoduBilance zahraničního obchodu | CSUZdroj: ČSÚ

Přebytek v srpnu meziročně vzrostl u strojů a dopravních prostředků, a to o 9,3 miliardy korun. U surovin stoupl o 0,3 miliardy a u nápojů a tabáku o 0,2 miliardy korun. Naopak se prohloubil schodek obchodu s minerálními palivy a chemickými výrobky.

Vývoz strojů a dopravních prostředků byl proti stejnému loňskému období vyšší o 6,5 procenta, přičemž nejvíce stoupl vývoz silničních vozů. Naproti tomu dovoz strojů v meziročním srovnání klesl o 1,5 procenta. Podle statistiků zároveň klesl vývoz a dovoz výpočetní techniky.

Srpnový zahraniční obchod se státy Evropské unie byl v přebytku 51,4 miliardy korun, což je meziročně o 1,5 miliardy korun více.