Čínská statistika o koronaviru je opět v podezření. Akciím to ale nevadí

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Zmatečná statistika

Počet nových případů koronaviru v pevninské Číně v posledních dnech zpomaluje, zatímco vývoj ve zbytku světa je přesně opačný. Číně se také v posledních třech týdnech daří prudce zvyšovat počet těch, kteří se z nemoci úspěšně vyléčí. Na oficiální statistiky ale opět padá stín pochybností. Některé provinční úřady totiž do svých denních hlášení pravděpodobně nezahrnují ty případy, kdy je test na koronavirus pozitivní, ale pacient nevykazuje žádné příznaky. Ozvaný asymptomatický průběh onemocnění byl přitom v minulosti opakovaně zaznamenán.

Toyota v potížích

Toyota svolává 3,2 milionu automobilů k opravě vadných palivových pump. Svolávací akce se týká některých modelů Toyota a Lexus vyrobených mezi lety 2013 a 2019. Automobilka původně svolávala 690 tisíc automobilů prodaných v USA, nyní ale akci rozšiřuje na celý svět. Jde přitom už o druhý problém s kvalitou u japonského výrobce z poslední doby, v lednu vyhlásil svolávací akci pro 2,9 milionu vozů kvůli elektronice ovládající airbagy.

Naděje na léčbu

Objem obchodů s akciemi biotechnologické společnosti Inovio Pharmaceuticals ve středu zastínil všechny ostatní tituly. Společnost vyvíjí vakcínu proti novému koronaviru, testy hodlá zahájit v dubnu a první dodávky hotového léku plánuje na konce roku.

Asijské akcie rostou

Asijské akcie pokračují v růstu. Vzhůru je žene mimo jiné schválení nouzového zákona na podporu ekonomiky v USA. Také americký index S&P 500 posílil o více než čtyři procenta. Čínský jüan se vrátil na hodnoty, na nichž byl před propuknutím epidemie koronaviru.