Severočeská firma si jde pro miliony na dluhopisový trh. Chce vyrábět roušky

Rouška z nanovláken. Foto je pouze ilustrační

Rouška z nanovláken. Foto je pouze ilustrační Zdroj: Profimedia

Rouška z nanovláken. Foto je pouze ilustrační
Ochranná rouška.
Respirátory firmy Pardam z Roudnice nad Labem.
4
Fotogalerie

Firma spojená s likvidací odpadů plánuje v severočeských Zákupech výrobu ochranných roušek. Finance shání i prodejem dluhopisů s relativně vysokým úrokem přes devět procent. Na internetu společnost GR - Nano Program ohlásila již jejich třetí emisi.

Zástupce mateřské společnosti Logika Ralsko, která přitom zpracovává odpady, uvedl, že podnik nyní vyrábí roušky v Rusku a na Ukrajině a má objednávky na miliony kusů.

„Jsou to speciální roušky z nanomateriálů. Pokud seženeme finance, rádi bychom začali budovat linku ještě letos,“ řekl pro E15.cz jednatel Logiky Ralsko Jiří Hrubý.

Podle něj by měla linka stát v hale firmy u severočeských Zákup. Dosud se prý podařilo prodat dluhopisy za zhruba deset milionů korun.

Zástupce poradenské společnosti Broker Consulting Jiří Šindelář se však domnívá, že jde o riskantní investici. „Vysoce nadstandardní výnos je vždy signálem vysokého rizika. Navíc, pokud má jeho emitent v podstatě nulovou podnikatelskou historii, jde o velmi závažné informace, které by měly běžné investory spolehlivě odradit,“ uvedl expert.

Celkem společnost vypsala tři emise dluhopisů s minimální hodnotou 25 tisíc. Poprvé se tak stalo loni, letos v červnu ohlásila jejich vyprodání za 8,4 milionu. Další dluhopisy nabídla na webu letos v únoru za částku přesahující 16 milionů. Jde přitom o emisi dluhopisů, která nepodléhá dohledu České národní banky. 

Podle webu společnosti jsou roušky s označením TNFM 3000 „patentovaným vynálezem českých vědců“ a má se jednat o jediný typ obličejové roušky na trhu, který uživateli zaručí spolehlivou ochranu před viry. Odkazuje se přitom na spolupráci s řadou vysokých škol a dalších institucí.

Známějším výrobcem roušek je česká firma Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku.

Firma, kterou nedávno navštívil i premiér Andrej Babiš, produkuje zdravotnické materiály od začátku devadesátých let. Také ona oznámila spuštění výroby roušek s nanovlákny, měsíčně by jich tam mělo vznikat půl milionu.

Nyní Batist Medical navyšuje produkci roušek zhruba o 50 procent na jeden a půl milionu kusů měsíčně. Stejně tak začne dodávat na český trh od zahraničních výrobců respirátory.

Roušky v autě: Nesmysl, nebo nutnost? >>>