Čínsko-americké vztahy se dál zhoršují a Británie chce pomoci byznysu stovkami miliard liber

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Akcie v červené

Zatímco včera světové akcie rostly, středa nejspíš bude ve znamení ztrát. Futures na americký index S&P 500 naznačují zhruba čtyřprocentní pokles, stejná situace je u evropského indexu Euro Stoxx 50.

Záchranný balíček pro Británii

Vláda Borise Johnsona oznámila sadu opatření, která mají pomoci britské ekonomice zasažené pandemií. Kabinet vyčlení 350 miliard liber (téměř 10,5 bilionu korun) na půjčky, daňové úlevy a bankovní záruky na pomoc podnikatelům i fyzickým osobám.

Čínsko-americká roztržka

Peking znemožní činnost více než desítce amerických novinářů z titulů New York Times, Wall Street Journal a Washington Post. Do desetí dnů mají žurnalisté odevzdat své novinářské průkazy. Podle Bloombergu jde o krok, který nemá precedens. Čína však dle svého stanoviska jen reaguje na únorové kroky Washingtonu, který označil pětici čínských zpravodajských organizací za nástroj sloužící k plnění „zahraničních misí.“

Bitcoinová stabilizace?

Kryptoměny nedávno prodělaly nevídaný cenový propad, poslední dva dny se ale cena té nejrozšířenější jeví relativně stabilizovaně. Bitcoin se drží nad pěti tisíci dolary za virtuální minci a jeho držitelé doufají, že digitální měna našla letošní cenové dno. Během středečního rána však kryptoměny v mezidenním srovnání mírně ztrácely.

Biden drtí Sanderse

Bývalý viceprezident Spojených států Joe Biden ovládl demokratické primárky ve všech třech státech, v nichž se v úterý konaly - na Floridě, v Illinois i v Arizoně. Vyplývá to z prognóz, které přinesly televizní stanice NBC, Fox News, CNN a ABC. Biden si tak možná vybudoval rozhodující náskok v souboji o nominaci na prezidenta Spojených států.