Co vám (ne)uteklo: Češi utrácejí za zbytečnosti. ČNB se brání britskému scénáři. Biden vs. OPEC

Video placeholde

Poslední tanec na Titaniku – Češi rekordně utrácejí za zájezdy, zmrzliny či zážitky. Biden začal válku s OPEC. ČNB obstoupila korunu, zářijový zásah za desítky miliard měl předejít masakru po vzoru Británie. Strnadův kolos Czechoslovak Group v pololetí díky Ukrajině zdvojnásobil zisk. Rusové přihlásili u české Sberbank pohledávky za stamiliony, seznam zahrnuje i známé boháče.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Poslední tanec na Titaniku. Češi rekordně utrácejí za zájezdy, zmrzliny či zážitky

Trh se potýká s osmnáctiprocentní inflací, nezaměstnanost se odlepuje ode dna a podniky i lidé se musejí připravit na extrémně drahé energie. Češi se však v utrácení nenechali ekonomickými vlivy zaskočit. Prodejních rekordů dosahují cestovní kanceláře, firmy nabízející zážitky či výrobci zmrzliny.

Biden začal válku s OPEC

Nedávné výrazné snížení těžby ropy, které odsouhlasila skupina OPEC+,  je tvrdou ranou pro amerického prezidenta Joea Bidena a jeho demokraty před blížícími se volbami do Kongresu. Šéf Bílého domu sklízí od republikánů kritiku nejen za nezdařenou snahu dostat na svoji stranu Saúdskou Arábii, ale i za útlum domácí produkce ropy v souvislosti se zelenými plány. Washington nyní ve snaze zachránit situaci zvažuje řadu kroků včetně tvrdšího postoje vůči Rijádu. Na Evropu by dopadlo zejména omezení vývozu nafty, nad nímž Bílý dům rovněž přemýšlí.

ČNB obstoupila korunu. Zářijový zásah za desítky miliard měl předejít masakru po vzoru Británie

Česká národní banka dala v závěru září spekulantům mocně najevo, aby nesázeli proti koruně. V den zasedání bankovní rady vrhla na trh eura v hodnotě šplhající k sedmdesáti miliardám korun, aby skokově posílila korunu. Bankéři chtěli demonstrativním krokem ochránit kurz české měny primárně před zahraničními investory vyděšenými z prudkých otřesů na britských finančních trzích. Londýnský „virus“ totiž hrozil rozšířením na další trhy a potenciálním úprkem kapitálu z rizikovějších zemí, mezi něž globální finančníci stále řadí i Česko.

Strnadův kolos Czechoslovak Group v pololetí díky Ukrajině zdvojnásobil zisk

Czechoslovak Group, jedna z největších tuzemských průmyslových skupin, má za sebou rekordní pololetí. Z hlediska provozního zisku se holding Michala Strnada dokonce přiblížil loňským celoročním výsledkům, které už tak byly historicky nejlepší. Holding očekává, že prudký meziroční nárůst zisku i tržeb bude pokračovat minimálně i po zbytek tohoto roku. Pomáhá mu v tom i vyšší poptávka po armádním materiálu.

Rusové přihlásili u české Sberbank pohledávky za stamiliony. Seznam zahrnuje i známé boháče

Padlou Sberbank zasypaly v posledních týdnech nároky ruských věřitelů. Jak uvádí seznam nově přihlášených pohledávek z počátku října, věřitelé s ruským pasem doručili insolvenční správkyni banky své nároky za více než 660 milionů korun. Jde o pohledávky, které se na seznamu objevily až po šestnáctém září, tedy od poslední aktualizace seznamu věřitelů insolvenční správkyní. Vyšší desítky milionů si nárokují například zakladatelé ruského řetězce Mere, který měl před válkou na Ukrajině odstartovat v Česku masivní konkurenci zavedeným značkám jako Lidl či Penny.