Co vám (ne)uteklo: Dedoles nezvládá splácet faktury, Česko zaostává v boji o gigafactory...

Video placeholde

Dedoles je ve finančních problémech a propouští, Jablotron musí nakupovat komponenty se ztrátou u překupníků, Česko v souboji o gigafactory zaostává za konkurencí, Putin pustoší ukrajinský průmysl.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Módní značka Dedoles doplácí na přehnané ambice. Propouští a nezvládá splácet faktury >>>

Slovenská oděvní společnost Dedoles se po strmém růstu ocitá ve finančních problémech. Ještě loni se firmě skoro zdvojnásobily tržby, teď doplácí na přepálenou expanzi. Stále nekončící pandemie i dopady války na Ukrajině nutí Dedoles sáhnout k rozsáhlému propouštění a přiznává, že nezvládá splácet své závazky. “Udělali jsme špatná manažerská rozhodnutí, velký růst je vždy spojený s velkou neefektivitou,” vysvětluje v rozhovoru pro deník E15 majitel a šéf společnosti Jaroslav Chrapko. 

Některé komponenty musíme se ztrátou shánět u překupníků, říká Dalibor Dědek z Jablotronu >>> 

Podnikatel a zakladatel společnosti Jablotron, Dalibor Dědek, založil před měsícem mezinárodní iniciativu, která si klade za cíl prosadit vojenský zásah NATO na Ukrajině. Na to, kam se celá iniciativa od propuknutí války posunula se ptal Dalibora Dědka v podcastu E15 Cast Nikita Poljakov. Společně probírali i to, jak firma Jablotron bojuje s aktuální finanční krizí. Odkaz na podcast najdete dole v článku nebo si ho pusťte ve vaší oblíbené podcastové aplikaci. 

Gigafactory ve zkostnatělém Česku má být pro Volkswagen až poslední volbou >>>

V souboji o přilákání investice koncernu Volkswagen v objemu až pěti miliard eur totiž Česko zaostává.Automobilový kolos v současné době zvažuje, že by jednu z plánovaných továren na baterie do elektromobilů postavil buď v Česku, Maďarsku, Polsku či na Slovensku. Území bývalého armádního letiště v Líních u Plzně má však v konkurenci zahraničních lokalit v jen velmi nízké šance. Deníku E15 to sdělil hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták s odkazem na jednání se zástupci koncernu Volkswagen. 

Poslechněte si všechny díly E15 Castu z uplynulého týdne:

Česká hra prorazí ve světě snáze než film, říká tvůrce Kingdom Come Daniel Vávra >>>

V trafikách právě přistálo nové vydání E15 magazínu, tentokrát o hrách a e-sportu. Na titulní straně, je Daniel Vávra tvůrce hry Kingdom Come a spoluzakladatel Warhorse Studios. Rozhovor s ním připravil náš redaktor Honza Vávra. V rozhovoru mimo jiné říká, že aktuálně má téma které by chtěl zpracovat, a přemýšlel, jestli by bylo lepší napsat knihu, natočit film, nebo udělat hru. Dělat film ho sice láká, ale vytvořit hru má podle Vávry mnohem větší dopad.

Putin pustoší ukrajinský průmysl. Včetně hutí, které přežily obě světové války >>>

S každým dnem ničivých ruských útoků je stále zřejmější, že škody na ukrajinské ekonomice budou enormní. Kyjev hovoří o tom, že už přesáhly půl bilionu eur. Světová banka odhaduje, že ukrajinská ekonomika se letos smrskne téměř o polovinu. Válka podle ní uzavřela polovinu firem v zemi. Je možné, že některé největší podniky se už nevzpamatují nebo bude jejich obnova extrémně náročná. Příkladem je mariupolská huť, která patří do skupiny Metinvest nejbohatšího ukrajinského oligarchy Rinata Achmetova. Byla založena za cara Mikuláše II. a přežila obě světové války. Nyní je však její další osud nejistý.

Drony Switchblade a střely NLAW brání Ukrajinu. Šípy Starstreak trhají stíhačky na kusy >>>

Každý ozbrojený konflikt je testovací laboratoří zbraňových systémů, jejichž klady a zápory ukazuje při ostrém nasazení a už řadu let téměř v přímém přenosu. Přináší tak nové trendy. Pro daný výrobek může být válka vůbec nejlepší reklamou, kterou ani sebeprestižnější zbrojařský veletrh nikdy nenahradí. Vedle tureckých, amerických i ukrajinských dronů získávají stále větší věhlas pokročilé střely proti ocelovým kolosům, ale i bojovým letounům, které unese jeden nebo nejvýše dva vojáci.

Lego a tvůrce herního hitu Fortnite vykročí do metaverza společně >>>

Plány na vybudování metaverza, tedy virtuálního prostoru, který si každý představuje trochu jinak, představila celá řada společností. Nyní se přidávají dvě výrazné značky, jejichž byznys model je založen na nejmladších cílové skupině – tvůrce jedné z nejpopulárnějších her současnosti Fortnite, herní studio Epic Games, a světoznámý výrobce stavebnic Lego. Chtějí vytvořit prostředí přátelské a bezpečné pro děti.