Co vám (ne)uteklo: Strnadova CSG překonala rekord, čekání na dostupnou hypotéku je marné

Co vám (ne)uteklo

Co vám (ne)uteklo Zdroj: e15

  • Přijímačky na střední budou letos plné lstí a chytáků. Chyba je v systému, děti házíme přes palubu
  • Výstavbu na nejkvalitnější ornici nesmí stát zakazovat, říká starosta obce v sousedství automobilky
  • Marné čekání na dostupnou hypotéku. Láce nepřichází a nový normál vyděsí
  • Evropa není připravena na extrémní počasí. V ohrožení jsou víno, vepřové i železnice
  • Strnadova CSG loni zdvojnásobila zisk a překonala rekord, díky dodávkám do zemí NATO

Podívejte se na nejdůležitější ekonomické zprávy uplynulého týdne.

Přijímačky na střední budou letos plné lstí a chytáků. Chyba je v systému, děti házíme přes palubu

„Buďte ráda, že máte kluka, holky to obecně víc prožívají, některé jsou úplně psychicky na dně a hroutí se,“ řekla mi známá učitelka ze základní školy, když jsme spolu probíraly přijímací zkoušky na střední školy. Je to téma, které je pro mě nejen pracovní, ale i osobní. Stejně jako tenhle text.        

Výstavbu na nejkvalitnější ornici nesmí stát zakazovat, říká starosta obce v sousedství automobilky

V těsné blízkosti Velkého Oseku se už dvacet let nachází jeden z největších průmyslových a obchodních areálů v Česku. Starosta obce Pavel Drahovzal (Nezávislí) neví podle svých slov o nikom, kdo by si na zónu kolem závodu automobilky Toyota stěžoval. I proto považuje návrh novely zákona o ochraně zemědělské půdy, která má plošně zakázat výstavbu na nejkvalitnější ornici, za zbytečně tvrdou. Normu nyní projednává Poslanecká sněmovna. 

Marné čekání na dostupnou hypotéku. Láce nepřichází a nový normál vyděsí

Vymodlené dramatické zlevňování hypoték se nejen zadrhlo, půjčka na bydlení za laciný peníz se nemusí uskutečnit přinejmenším ani do konce letošního roku. Bankám v posledních týdnech zdražují zdroje, ze kterých financují hypotéky. Krom toho jsou velcí poskytovatelé půjček na bydlení opatrní vůči dalšímu snižování sazeb, aby zabránili rozšíření fenoménu takzvané hypoteční turistiky. V duchu opakovaného snižování sazeb Českou národní bankou mělo být přitom jen s trochou nadsázky všechno jinak. Skeptičtější scénáře tak počítají s tím, že vyčkat s úvěrem do konce roku může znamenat úsporu jen v řádu desetinek procentních bodů.        

Evropa není připravena na extrémní počasí. V ohrožení jsou víno, vepřové i železnice

Počasí v uplynulých dnech jasně ilustrovalo, že Evropa je nejrychleji se ohřívajícím kontinentem. Oproti světovému průměru v ní rostou teploty dvakrát rychleji, což ohrožuje potravinovou bezpečnost, infrastrukturu, zdraví obyvatel i stabilitu finančního systému. Některá z těchto rizik už dosáhla kritické úrovně a bez adekvátní reakce mohou skončit katastrofou, varovala Evropská agentura pro životní prostředí (EEA).        

Strnadova CSG loni zdvojnásobila zisk a překonala rekord, díky dodávkám do zemí NATO

Tržby průmyslově-technologického holdingu Czechoslovak Group (CSG) se loni zvedly na 1,73 miliardy eur. To představuje oproti roku 2022 nárůst přes sedmdesát procent. Hrubý provozní zisk EBITDA činí 439 milionů eur a meziročně také vzrostl více než dvojnásobně. Dvě třetiny tržeb CSG tvoří zbrojní dodávky členským státům NATO, zbylá třetina především Ukrajině, Indonésii, Vietnamu a Maroku.