Další propad. Platební bilance v srpnu skončila schodkem 15,5 miliardy

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár".

Kontejnery na kamiony nebo vlaky nakládá vozítko zvané "Kalmár". Zdroj: Petr Horky

Běžný účet platební bilance, který shrnuje veškeré ekonomické transakce tuzemské ekonomiky se zahraničím, v srpnu prohloubil schodek na 15,5 miliardy korun. V červenci deficit dosáhl 14,3 miliardy. Uvedla to Česká národní banka.

Bilance zboží a služeb byla v přebytku 9,6 miliardy korun. Vyplaceny byly dividendy za 16,8 miliardy korun. Převody mezi Českou republikou a rozpočtem Evropské unie skončily schodkem 200 milionů korun.

„Na jedné straně vidíme pozitivní trend přebytkového obchodu se zbožím a službami, i když tentokrát byl o něco slabší, na straně druhé pokračuje odliv dividend z firem pod zahraniční kontrolou. Výsledky obchodu poznamenaly dovolené v automobilkách, které srazily vývoz a tedy i přebytek zahraničního obchodu,“ dodal analytik ČSOB Petr Dufek.

Příliv přímých investic proti červenci zeslábl na osm miliard korun. Zahraniční investoři v Česku investovali téměř 11 miliard korun. Odliv portfoliových investic v srpnu zesílil na 10,3 miliardy korun. ČNB to vysvětluje zvýšením investic z Česka do zahraničních majetkových a dluhových cenných papírů a snížením držby tuzemských cenných papírů v portfoliu zahraničních investorů.