Aerolinky Qantas jsou ve ztrátě, ruší zakázku na 35 letadel

Qantas

Qantas Zdroj: qantas.com.au

Australská vlajková letecká společnost Qantas Airways v uplynulém finančním roce prodělala 245 milionů australských dolarů (přes pět miliard korun) po předchozím zisku 250 milionů australských dolarů. Zaznamenala tak první celoroční ztrátu od vstupu na burzu v roce 1995. Firma se zároveň rozhodla zrušit zakázku na 35 letounů Boeing Dreamliner v hodnotě 8,5 miliardy amerických dolarů (téměř 170 miliard korun).

Společnost přezdívaná „létající klokan“ byla zasažena stoupajícími cenami pohonných hmot, sérií stávek zaměstnanců a slabými výkony mezinárodní divize. Generální ředitel Alan Joyce již dříve uvedl, že se kvůli špatným hospodářským výsledkům vzdá svých odměn i zvýšení mzdy.

Náklady společnosti na pohonné hmoty ve finančním roce končícím v červnu stouply o 18 procent na 4,3 miliardy australských dolarů. Spory se zaměstnanci firmu připravily o 194 milionů australských dolarů a mezinárodní divize Qantas International vykázala ztrátu 450 milionů australských dolarů, protože se potýká s rostoucí konkurencí.

„Naším největším problémem je divize Qantas International, její transformace je však na dobré cestě,“ uvedl Joyce. „Naším cílem je vrátit ji do zisku,“ dodal.