Air Berlin nejsou samy. Letectví prochází velkými změnami, doplatila už na ně řada dalších aerolinek

1991: Společnost Pan American Airways bývala jednou z největších mezinárodních leteckých společností, jejíž historie sahá už do roku 1927. Podařilo se jí zajistit poštovní spojení s Kubou.

1991: Společnost Pan American Airways bývala jednou z největších mezinárodních leteckých společností, jejíž historie sahá už do roku 1927. Podařilo se jí zajistit poštovní spojení s Kubou. Zdroj: CC BY-SA 3.0: Bubba73 via Wikimedia Commons

1991: Kvůli deregulaci trhu ale Pan American Airways začaly konkurovat další společnosti a poslední ránu jim zasadil teroristický útok v roce 1988. Letadlo tehdy odpálila plastická trhavina a na palubě zemřelo 270 lidí. V roce 1991 pak převaly společnost aerolinky Delta Air Lines.
1992 a 1995: Historii sahající až do dvacátých let má americká letecká společnost Trans World Airlines. Problematická pro ni ale byla hlavně devadesátá léta. O ochranu před věřiteli musely aerolinky požádat hned dvakrát.
2001: Významnou belgickou leteckou společností byla Sabena, která vznikla v roce 1923.
2001: Aerolinkám se podařilo zajistit letecké spojení s Kongem. Sabena zažila bankrot v roce 2001 a převzaly ji aerolinky Brussels Airlines, které jsou dnes vlajkovým leteckým dopravcem Belgie.
2001: Společnost SwissAir se vyznačovala finanční stabilitou a založená byla v roce 1931. Těžila také z politické neutrality Švýcarska, díky čemuž se aerolinkám podařilo získat množství destinací například v Africe nebo na Středním východě, kam vozily cestující.
17
Fotogalerie

Krachující německé aerolinky Air Berlin nejsou zdaleka jedinou leteckou společností, které se v posledních letech dostaly do potíží. Jejich situaci mimo jiné značně zkomplikovaly teroristické útoky, liberalizace trhu či vzestup nízkonákladových leteckých společností.

Přehled dalších aerolinek, které se dostaly do potíží, najdete ve fotogalerii. Nechybí mezi nimi švýcarský SwissAir, americké Pan American Airways nebo maďarský Malév. Seznam doplňuje Alitalia. Ta se stejně jako Air Berlin dostala do problémů letos, shrnuje německý list Handelsblatt.