Akcie aerolinek SAS dál klesají. Firma už má nižší hodnotu než místní autobusový dopravce

Provoz SAS letos omezila dlouhá stávka pilotů

Provoz SAS letos omezila dlouhá stávka pilotů Zdroj: Reuters

Provoz SAS letos omezila dlouhá stávka pilotů
Provoz SAS letos omezila dlouhá stávka pilotů
Provoz SAS letos omezila dlouhá stávka pilotů
Provoz SAS letos omezila dlouhá stávka pilotů
Provoz SAS letos omezila dlouhá stávka pilotů
9
Fotogalerie

Letecká společnost Scandinavian Airlines (SAS) zažívá černý rok. Cena jejích akcií už se letos snížila o téměř čtyřicet procent, takže její tržní hodnota klesla na pouhých 5,09 miliardy švédských korun (546 milionů dolarů). To znamená, že skandinávský provozovatel autobusové dopravy Nobina už je s hodnotou 5,11 milionů švédských korun větší než SAS. Informovala o tom agentura Bloomberg.

SAS se od začátku roku zmítá v krizi. Stojí za ní rostoucí ceny paliva i stávka pilotů, kvůli které musel dopravce zrušit asi čtyři tisíce plánovaných letů. V červnu společnost oznámila, že v rámci úspor přestane prodávat duty-free výrobky. Sníží tak spotřebu pohonných hmot a zároveň přispěje k ochraně ovzduší. Skandinávské aerolinky totiž trápí ještě takzvaná „hanba z létání“. Jedná se o fenomén, kdy se Švédové vyhýbají letecké dopravě kvůli tomu, že se při ní spaluje velké množství fosilních paliv.

Také společnost Swedavia, která ve Švédsku provozuje deset letišť, zaznamenala meziroční pokles cestujících v devíti po sobě jdoucích měsících. Za menším zájem je podle Bloombergu mnoho faktorů včetně slabé koruny a stávky pilotů, část propadu může být vysvětlena právě „hanbou z létání“. Současně s poklesem letecké dopravy v zemi se totiž rekordně daří státnímu vlakovému dopravci SJ.

Aerolinky SAS každý rok osekávají výdaje kvůli konkurenci nízkonákladových aerolinek, jako je například Ryanair. Nejhlubší krizi zatím společnost, která je podle počtu cestujících druhým největším dopravcem Skandinávie, zažila v roce 2012, kdy téměř zbankrotovala. Díky prodeji majetku, snížení mezd a masivnímu rušení pracovních míst nakonec získala záchranný úvěr.

Dopravce Nobina má asi sto kontraktů na provozování veřejné dopravy ve čtyřech zemích – Švédsku, Finsku, Norsku a Dánsku. Jeho flotila je složena z asi 3 600 autobusů a ročně přepraví zhruba 300 milionů cestujících.

Porovnání hodnoty společností SAS a Nobina: