Akcie evropských aerolinek se hroutí kvůli obávám z terorismu

Problémy. Strach z terorismu prostupuje skrz akcie společnosti Lufthansa. Ty v posledních měsících výrazně klesají a nedávno dosáhly nových minim.

Problémy. Strach z terorismu prostupuje skrz akcie společnosti Lufthansa. Ty v posledních měsících výrazně klesají a nedávno dosáhly nových minim. Zdroj: Profimedia.cz

Nejlevněji za poslední tři až čtyři roky se daly začátkem tohoto týdne koupit akcie velkých evropských leteckých přepravců. Investoři hromadně prodávali v obavách, že byznys velkých hráčů letos propadne kvůli terorismu.

Pololetní výsledky aerolinek i pád cen mezikontinentálních letenek tuto hypotézu prozatím potvrzují. Plnit letadla se přepravcům především na dálkové trasy daří jen za cenu agresivní cenové politiky. „Už začátkem letošního roku bylo znát, že počty pasažérů a objem přepravy zpomalují svůj růst. Tento trend se v poslední době prohloubil, a hlavně turisté z Ameriky a Asie prakticky přestávají kupovat letenky do Evropy,“ uvádí analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Německá Lufthansa tak v minulém týdnu oznámila o pětinu nižší pololetní zisk, než očekával trh. „Opakované teroristické útoky v Evropě, ale i zvýšená politická a ekonomická nejistota se odrazily v propadu rezervací letenek, a to především na dálkových trasách do Evropy,“ uvedla dvacátého července výsledková zpráva společnosti spolu s tím, že kvůli sílícím bezpečnostním rizikům v Evropě letos nenaplní svůj původní ziskový plán. Její akcie během několika dnů takřka o osm procent propadly, od počátku roku přitom už Lufthansa na burze ztratila třetinu hodnoty.

Drastické slevy v Evropě

Dostat turisty na starý kontinent se leteckým společnostem letos daří jenom za cenu drastických slev. Podle dat výzkumné společnosti Hopper totiž průměrná cena zpáteční letenky ze Spojených států do Evropy padla v polovině letošního roku na 616 dolarů, což je nejméně přinejmenším od roku 2013. Ještě letos v lednu přitom letenky stály 860 dolarů, tedy o takřka o 40 procent více.

Jako přes kopírák se tak letošní příběh akcií německé Lufthansy prolíná do čísel dalších velkých přepravců. Takřka o dvě třetiny měl během druhého kvartálu podle analytické firmy Capa orientované na letecký byznys propadnout zisk nízkonákladového EasyJetu, akcie jen za poslední měsíc propadly o třetinu.

Slabší letošní byznys oznámila i IAG stojící za přepravci Iberia a British Airways. Její akcie sice nejsou na letošním minimu, i tak se ale obchodují o třetinu levněji než v lednu. Nejlevněji od září 2012 se obchodují i akcie dalšího z lídrů trhu, Air FranceKLM.

„Společnosti se však obchodují na zajímavých valuačních hodnotách, kdy při současně nízkých cenách ropy mohou být zajímavou investiční příležitostí,“ připomíná portfolio manažer Consequ Martin Pavlík.

Vývoj akcií LufthansyGraphical visualization of market data.